X
 
 

Бившият счетоводител на Цветан Василев де факто го обвини за точене на 206 млн. лева

4182 8
photo of Бившият счетоводител на Цветан Василев де факто го обвини за точене на 206 млн. лева
Снимка: БГНЕС
Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора на КТБ липсват 206 млн. лева чрез изготвяне на документ със задна дата. Това твърди основният свидетел на обвинението и бивш главен счетоводител на банката Бисер Лазов. Именно този случай беше първият, който подхвана прокуратурата след затварянето на банката и по него се съсредоточиха усилията на държавното обвинение срещу Василев.

Според Лазов, малко след като КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, 2014 година, Василев говорил по телефона с Лазов и е бил обсъждан въпросът за 206-те млн. лева, за които първоначално прокуратурата твърдеше, че са изнасяни с чували от банката, но после се отказа от тази версия и предложи друга - че парите са точени за период от 3 години, чрез съставяне на неверни документи.

Делото "КТБ": Свидетел казва, че Цветан Василев платил за нов главен прокурор

50 000 евро е платил банкерът Цветан Василев на френски гражданин, за да направи кампания за избор на определен кандидат за нов главен ...

По думите на Лазов било разпоредено при инвентаризацията на главната каса да не се установи липсата на 206 милиона лева и се обсъждало как да стане това. Било решено да се състави протокол-разписка, че тези пари са отпуснати на дружеството "Бромак", чийто собственик е Цветан Василев. Протоколът-разписка бил с дата 19 юни, макар всъщност да е писан на 20 юни, след 18:00 часа, твърди Лазов. На системния администратор било разпоредено с тази задна дата операцията по прехвърлянето на тези 206 милиона лева да бъде въведена и в компютърната система, предаде БНТ.

Пред съда Бисер Лазов разказа, че Цветан Василев е напуснал България на 10 юни 2014 г - 10 дни преди КТБ да бъде поставена под особен надзор. Охраната на банкера дала на изпълнителните директори на банката и на самия Лазов обикновени GSM апарати с тестови карти, които не могат да се подслушват и по тях се провеждали разговорите с Василев.

Дали това е истина - адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов коментира, че когато защитата разпита Лазов, ще си проличи.

Нова глава в сагата

През лятото ще бъде решено ще има ли дело в съдебна фаза срещу Пеевски

Вече има график за лятото по отношение на заведеното в САЩ дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, Българската народна банка (БНБ), "...

Според информация на в. "24 часа", бившият ръководител на баскетболния "Левски" и на ПФК "Ботев Пловдив" Иван Джиджев е бил арестуван заради взет от КТБ кредит през 2013 година. Той се яви пред Апелативния специализиран наказателен съд, а за морална подкрепа дойде и баскетболния треньор Константин Папазов-Тити, който беше един от най-шумните защитници на Цветан Василев в разгара на сагата заради спортните дарения на банкера.

Джиджев е обвинен в присвояване и пране на пари. Според прокуратурата той е помагач на бившите шефове в КТБ Георги Зяпков и Александър Пантелеев, които са подсъдими и по мегаделото за присвояването на 2,6 млрд. лева от банката. По новото разследване двамата са на свобода срещу 5 хил. лв. гаранция.

Обвинението срещу Джиджев се крепи на показанията на Бисер Лазов. Бившият главен счетоводител на Цветан Василев разказал за кредита на Джиджев, взет на 9 декември 2013 година, на съдебното заседание на 10 юни. Падежът на кредита бил през 2018 година. Сумата била отпусната на фирмата на Джиджев "Велдер Пропъртис". Според счетоводна експертиза кредитът бил с 9 пъти повече, отколкото му трябвало, и затова бизнесменът имал обвинение и за пране на пари.

Адвокатът на Диджев Ина Лулчев твърди, че като залог той е ипотекирал имот и смята, че обвинението срещу клиента ѝ не издържа, тъй като освен всичко друго той не е действал по поръчка на някого.

Иван Джиджев напусна Левски заради Ботев

Иван Джиджев повече няма да бъде президент на баскетболния клуб Левски. Новината бизнесменът е съобщил пред „Тема Спорт“. П...

Прокуратурата поиска бизнесменът да бъде оставен в ареста или да е под домашен арест, защото съпругата му има тежко заболяване. Съдът го пусна на свобода без никаква мярка за неотклонение, като посочи, че няма данни за престъпление. Джиджев е и свидетел по делото КТБ. Срещу него имало и друго разследване, което било прекратено.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Пацо 8 Пацо преди 4 месеца Профил на трол?
  Ама тоя окраде 4 милиарда!!!
 • Антония 7 Антония преди 4 месеца Профил на трол?
  Тоя човек с години може да ни разказва за всички измами на Василев, въпросът е дали ще има някакви последствия на Цветан Василев след всички доказателства.
 • Малин 6 Малин преди 4 месеца Профил на трол?
  много ще се изненадам ако василев е източил само 206 милиона..
 • Борис 5 Борис преди 4 месеца Профил на трол?
  Василев съсипа всъщност 2 банки, безброй други бизнеси и доста човешки съдби.
 • Ася 4 Ася преди 4 месеца Профил на трол?
  Е то на всички е ясно, че Василев източи 4 милиарда. Тия 206 милиона са капка в морето
 • Тодор 3 Тодор преди 4 месеца Профил на трол?
  Нали още през 2014 г. Прокуратурата установи липса на 206 млн. лв. от касата на КТБ? Тогава този човек просто казва на бялото бяло, а не се опитва да лъже като изпълнителен директор на КТБ и да прикрива фараон Цветан Василев!
 • Сталин 2 Сталин преди 4 месеца Профил на трол?
  "Всеки счетоводител, с 3 години трудов стаж го изправяш до стената и го разстрелваш без да му казваш защо.Той знае."
 • Давид 1 Давид преди 4 месеца Профил на трол?
  Счетоводителят още много неща може да сподели за далаверките на Цветан, ако е запоминл всичко хаха
Нагоре
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...