206-те млн. лв. не са изтеглени от КТБ за ден, настоява Прокуратурата

30245
206-те млн. лв. не са изтеглени от КТБ за ден, настоява Прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Проверяват се доходите на подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев и 4-ма ръководни служители от КТБ за 10 години назад. Гунев е обвиняем за престъпление по служба, а и четирима от КТБ са обвиняеми за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Петима инспектори от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще работят съвместно с прокуратурата и следствието по досъдебното производство по случая.

Стоян Александров: 206-те млн. лв. от КТБ са изнесени за ден

Спорните 206 млн. лв.* от Корпоративна търговска банка (КТБ) са били изнесени в продължение на няколко часа на 19 юни. Това съобщи бивш...

От прокуратурата официално съобщиха, че според разследването няма данни 206-те милиона лева, за които по-рано беше обявено, че липсват от трезора на КТБ, да са изнасяни с чували в последните седмици. Според обвинителите и разследващите по-скоро става въпрос за присвояване на сумата в период от три години и създаване на неистински документи, за да се прикрие това присвояване, информира БНР.

Обвинителите поддържат станалата известна в публичното пространство теза, че става въпрос за присвояване на въпросната сума през периода от края на 2011 година до 20 юни 2014 г. Припомняме ви, че вчера тази теза беше отхвърлена от бившия финансов министър Стоян Александров.

В съобщението се казва още, че тезата на прокуратурата се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката. Съобразно тежестта на наличните доказателства, прокуратурата е възприела именно тази версия - за извършено длъжностно присвояване през продължителен период от време. От обвинението са категорични, че на 19 юни 2014 година теглене на пари в брой не е извършено, съставени са документи с невярно съдържание и неистински документи и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в главната каса, трезора, на КТБ АД на суми в посочения размер, а именно 205 887 223 лв.

Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главната каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът-разписка от 19 юни 2014 година е бил съставен именно, за да прикрие пред квесторите липсата на парите в трезора на банката.

Реформаторите твърдо против закона за КТБ

Реформаторският блок ще противодейства решително срещу опитите на парламентарното статукво да узакони кражбите на новите кредитни милио...

На всички обвиняеми, съобразно чл. 68 НПК, е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор. На свидетели и защитници е отправено предупреждение по чл. 198 НПК за неразгласяване на материалите по разследването без разрешение на прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com