Бойко Рашков с нови разкрития за купуването на гласове и машините за гласуване

8947
Бойко Рашков с нови разкрития за купуването на гласове и машините за гласуване
Снимка: БГНЕС

"Изключена е всякаква възможност за злоупотреби с машините за гласуване. Убедени сме, че изборният процес ще протече нормално". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на брифинг на МВР.

Що се касае до "Сиела Норма", в периода 2007-2021 г. фирмата е спечелила обществени поръчки от държавата и местната власт на стойност 64 277 299 лв., тоест тази фирма е била твърде близо до управляващите в периода 2007-2021 г. Най-голямото количество машини - 9600, са от 6 февруари 2021 г.", продължи МВР министърът.

"По искане на ЦИК във вчерашния ден извършихме проверка на машините, доставени от "Сиела Норма" - къде се съхраняват, как се съхраняват и т.н. Тези машини се установи къде се намират и ЦИК разпореди на МВР да бди за тях, като складовете бъдат запечатани и машините не бъдат изваждани без разрешение на ЦИК", заяви Рашков.

"Големи внушения се направиха с тези появили се машини, че някой иска да опорочи изборите. Има машини, които са закупени, които са извън склада, в който се съхраняват машините за гласуване, закупени от българската държава. Нашите машини се съхраняват изключително и охраняват от жандармерията, поделение на МВР. Достъп до тези машини не може да има никой, който няма разрешението на ЦИК, включително служителите, които охраняват склада", обясни Рашков.

"Тези машини са доставени и закупени от "Сиела Норма" и ЦИК има съответните взаимоотношения за покупко-продажбата им. Това вече се е случвало веднъж и нямаше никакви данни за опорочаване на този процес", продължи вътрешният министър.

Рашков проверява полицаи в Берковица за работата им по сигнали срещу купуването на гласове

Във връзка с медийни публикации и сигнал, подаден до вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков за купуване на гласове в...

"Обстоятелството, че "Сиела Норма" е закупила други машини, е обстоятелство на "Сиела Норма", а не на българската държава. Тези машини се съхраняват в техен склад и фирмата се грижи за тях при съответните правила. Този, който е закупил тези машини, той трябва да отговори на тези въпроси, които някои политици поставят, едва ли не, че сегашното правителство има намерение да злоупотребява с изборния процес", каза още назначеният от Румен Радев силов министър и добави, че това са политически измислици.

За купуването на гласове

"Някои политически партии не са се отказали да пазаруват гласове на българските граждани. Много се надявах след изнасянето на информацията за купуване на гласове, че ще спре тази криминална дейност, извършвана от партиите, които разнасят куфари с пари по населените места", посочи Рашков.

Две политически парии купуват активно гласове към днешна дата. И даде конкретен пример - в област Варна били намерени 200 хиляди лева, предназначени за купуване на гласове за бившите управляващи. Идентична сума била установена в Русе, но за ДПС. Идентични схеми, твърди Рашков, имало и в Хасково.

"За близо седмица за купуване на гласове са задържани 38 човека", отчете от своя страна директорът на националната полиция Станимир Станев. В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите, от 3 ноември до днес са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола.

Рашков: Има данни, че Младен Маринов е поддържал връзки с Митьо Очите, Маргините и други от криминалния контигнент

Отнемането на лиценза на охранителната фирма „Делта Гард“ е „твърде закъсняло“ действие от страна на Главна дир...

108 са образуваните досъдебни производства. Подобен е бил броят на делата и на изборите през юли.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров разказа за случай в региона на Шумен. Ловно стопанство с четири сгради е продадено за 155 000 лева без ДДС преди време. Малко под 155 000 била първоначалната цена, която била обявена на търг. Само със стъпка от 90 лева единствената фирма го печели. Според Тодоров, тя била на поставено лице. Малко след като имотът е придобит и става частен, са дадени над 700 000 лева за асфалтиране на път и изграждане на паркинг. Вдигнати са големи порти, които пък възпрепятства движението на хора между две села. При директора на полицията в Шумен бил пратен посредник, който го заплашил, че ако не спре "да рови" по случая, след изборите ще бъде освободен.

При друг случай, в друг регион на страната, са установени фалшиви декларации от хора, които заявили, че искат да гласуват в мобилна секция. След проверка се оказало, че документите са фалшиви, а хората са заявили, че не са искали мобилна секция. Директорът на полицията в този регион също бил "предупреден", че това ще има последици за него, каза Тодоров.

За АМ Хемус и връзката с купуването на гласове

"Хората искат да знаят от къде са парите. Не можем да сме наивни, че български политик ще изтегли пари от собствената си сметка и ще купува гласове. Това става с пари от "асфалтовата сага", каза Рашков и допълни, че това не означава само магистрала "Хемус", а и ремонти на язовири.

От ЦИК сезират Гешев за допълнителните машини, внесени от "Сиела Норма"

Няма да позволим гласуване с допълнителните машини, доставени като резервни от "Сиела Норма". Това обяви говорителят на Централната изб...

Строителството на "Хемус" е кражбата на века, защото нямаме друг такъв случай", каза той.

МВР показа запис на среща между бивш вътрешен министър и шефовете на Делта гард.

Вътрешният министър Бойко Рашков и директорът на ГДБОП Калин Стоянов обясниха, че записът е правен през 2005 г. в Слънчев бряг.

"Има материали в МВР, които разсекретихме и от които е видно какво е било поведението и с какво се е занимавал този бивш служител на МВР и бивш вътрешен министър и как той е контактувал и със собствениците на "Делта гард", и с Маргините (братята Николай и Красимир Маринови - бел. ред.), и с Митьо Очите (Димитър Желязков - бел. ред.), как са били наблюдавани от службите на МВР при техни "странни пътувания", например до Слънчев бряг.

Установено е по безспорен начин, че в колите им са заедно с някои криминално проявени лица и с този човек, който впоследствие е издигат до министър на МВР и за който един бивш главен прокурор - Цацаров, се е изказал ласкаво, че той е един много добър професионалист", заяви Рашков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com