Не е записано в договор колко машини за гласуване ще се ползват за ремонт на счупили се

4351
Не е записано в договор колко машини за гласуване ще се ползват за ремонт на счупили се
Снимка: БГНЕС

“Никъде и под никаква форма не са били описвани машини за ремонт в договорите между "Сиела Норма" и Централната избирателна комисия". Това заяви зам.-председателят Емил Войнов за Actualno.com.

Той разказа, че късно снощи са получили писмо от фирма "Сиела Норма", в което е било поискано 199 устройства да бъдат освободени и използвани.

Преди вота: Татяна Буруджиева с безпощаден анализ за политическите скандали и машините за гласуване (ВИДЕО)

Все по-ужасяващ става скандалът с машините за гласуване и това определено ще подкопае доверието на хората и надеждността на предстоящи...

"В този момент разбрахме за съществуването им и че те се намират в бившето Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" в София. Малко след 20:30 часа го докладвах на заседанието на комисията и меко казано бяхме шокирани. Машините на "Сиела Норма" стоели в склада без никаква охрана. Наложило късно снощи да пратим спешно жандармерия, която да ги охранява”, разказа Войнов.

"В нито един договор не е упоменато да има машини за ремонт. В документите е посочено само колко устройства ще бъдат доставени и използвани за гласуване. Освен това когато се ремонтира нещо, обикновено се внасят резервни части. Вие като си ремонтирате лаптопа и ви трябва платка, не си купувате цял компютър. Искам да кажа, че договорите са публични и може да се види черно на бяло, че в тях няма 427 машини предвидени само и единствено за ремонт”, заяви той.

Думите на зам.-председателя на ЦИК са в контраст с изреченото по две национални телевизии - БНТ и bTV, че имало сключен договор от февруари 2021 година т.е. с предишния състав на ЦИК, в който имало текст за машини, които ще се ползват за резервни части и сервизна поддръжка. Ставало въпрос за общо 427 такива машини.

Емил Войнов потвърди пред Actualno.com, че комуникацията със "Сиела Норма" върви само писмено, тъй като няма никакви гаранции, ако се говори само по телефони. По думите му няма да има опорочаване на вота.

"До новооткритите машини няма никакъв достъп. Не сме разрешили и няма да допуснем тяхното използване. В същото време предвидените устройства за гласуване са ясни и определени за всяка секция. Подмяна на машини не може да има. Ако някоя от тях се развали по време на изборния ден се преминава на хартия, така че няма никакви проблеми. В методическите указания е записано какви действия могат да се предприемат ако спре машина по време на вота. Това са: смяна на барабан, смяна на батерия, смяна на захранващ кабел. В противен случай ако повредата не може да се отстрани се минава на хартиени бюлетини", завърши той.

Членовете на ГЕРБ в ЦИК настояха за честни избори, с ключово съвпадение с позиция на Нинова (ВИДЕО)

Гаранция за честността на изборите – това поискаха представителите на ГЕРБ в ЦИК, начело с Красимир Ципов, който беше на два пъти...

Обяснението на "Сиела Норма"

"В договора няма регулация за машини, които да са предвидени за ремонт, но за да си изпълним задълженията към ЦИК, ни се налага да имаме допълнително устройства". Това заяви обаче пред Actualno.com изпълнителният директор на фирма "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Тези 427 машини са предвидени за ремонт, защото при необходимост трябва да сервизираме устройство в тридневен срок и ако ги нямаме това ще означава, че не си вършим задълженията по договора, който сме сключили с ЦИК. Няма човек, който да си мисли, че за 72 часа може да поръчаме части и компоненти на машините от столицата на Тайван – Тайпе, и те да пристигнат на време както сме се договорили с ЦИК. Там се сглобяват различните компоненти, сертифицират се и се товарят на кораба. Той пристига на пристанището на Пирея, разтоварват ги и машините идват на камиони до София, където пак ги разтоварват. Ако ни се наложи да правим ремонт на машините, просто физически е невъзможно в такива кратки срокове да изпълняваме това изискване. Това е причината да има допълнително машини и ако ние не сме искали да си спазваме договорните отношения, резервните устройства нямаше да ги има", заяви Тодоров.

По думите му, писмото за новите 199 машини е било изпратено да ЦИК вчера (10 ноември) на обяд. То е било коректно и напълно детайлно като е било посочено, че въпросните машини са същите, за които вече се говори от седмица в публичното пространство. Той поясни, че в тази бройка влизат онези 150 машини, за които се знае, че са на летището и други 36, за които Actualno.com първо ви информира. В склада са останали други 13 устройства, които са били още от пролетта. Така общият брой на машините прави 199. Той добави, че са отчетени фабричните номера на въпросните устройства, за да може да се ползват на изборите и от ЦИК знаят, че съществуват. Тодоров поясни, че няма да има повече внасяне на машини. Той добави, че устройствата имат разрешение от Софийската градска прокуратура и са били закарани в техен склад.

"Нямам представа дали ЦИК знаят за тези машини. Само ако не са били в България е възможно това. Вчера сме ги уведомили за пълния комплект за всичките 427 машини, коя къде се намира, за техните серийни номера, и освен това ги помолихме да ги полазваме, тъй като на нас ни е заложено да ремонтираме машини в тридневен срок. Ние в изборния ден – събота и неделя, няма да ги ползваме, това е ясно, но устройствата трябва да бъдат подготвени преди това”, каза Тодоров.

Борисов продължи с нищене на машинното гласуване, вече на тема "флашки" (ВИДЕО)

Вярно ли е, че са пристигнали близо 16 000 флашки (28 кашона) за машините за гласуване? Тези флашки ще бъдат ли ползвани за изборите на...

Той отговори на зам.-председателя на ЦИК Емил Войнов, който даде пример с лаптоп, на който ако се счупи негова платка е по-вероятно да се даде на ремонт, вместо да си вземе чисто нов.

"Бъдете сигурен, че ако си купите лаптоп и нещо по него се развали, накрая майсторите ще ви кажат, че е по-добре е да ви го сменят, отколкото да ви човъркат компонентите. По същия начин изборните машини са близки до лаптопите – всичко е в един корпус и каквото можем, ще сменим по отделните компоненти, но ако се пукне екранът, например, по-скоро ще сменим цялата машина. По-евтино ще ни излиза да внесем ново устройство, отколкото да купуваме части. Имайте предвид, че става все по-скъпо да ремонтираш отколкото да заменяш”, каза той.

Тодоров прогнозира, че ако ЦИК не освободи машините вероятно няма да успеят да реагират на случаи с развалени машини. По думите му, почти е сигурно, че ако това се случи за втория тур на изборите, фирмата няма да се справи.

"Не разбирам защо трябва да има основание, за да ги има тези допълнителни машини. Нашата фирма поддържа десетки хиляди в цяла Европа и се чудя как точно ЦИК смята да регулира движението на такива машини между Белгия и Нидерландия, примерно, защото те ако тръгнат, могат да пристигнат и в България за няколко часа. Тоест дали ги съхраняваме в склад в Люксембург или в Софийски склад, разликата е 3 часа. Ако това е повод за някакви съмнения мисля, че трябва да въведат еврорегламент, който забранява такива машини да влизат на територията на ЕС", завърши Тодоров.

Какво пише в прословутия договор, сключен с предишната ЦИК

Борисов де факто обвини в подготовка за изборна измама сегашната власт

Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов обвини в де факто подготовка на изборна измама действащата власт - или поне така излиза от п...

Actualno.com направи проверка на договора между "Сиела Норма" и ЦИК, сключен на 06.02.21 г. Там няма изрично уточнение колко на брой машини се предвиждат за ремонт и сервизна дейност.

В този договор в т. 1.3 е записано следното: Изпълнителят т.е. "Сиела Норма" трябва да изпълни лично и/или чрез подизпълнител, за своя сметка, със свои сили и средства всички дейности и процеси по логистичното осигуряване и обслужване на машинното гласуване с доставените специализирани устройства за електронно машинно гласуване, предмет на този договор. Като предмет на договора е записано: Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ) с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, с цена 43 198 800 лв. с ДДС, в която са предвидени 4 691 772 лв. с ДДС за логистично осигуряване и обслужване. А в точка 8.2.2 пише: При невъзможност да се отстрани проблем в рамките на 3 работни дни, Изпълнителят предоставя същия модел СУЕМГ или друго устройство, съответстващо на техническата спецификация на СУЕМГ.

Друг важен елемент на договора – в подточка а) на точка 1.3 изрично е записано, че Изпълнителят съхранява на отговорно пазене машините в склад и/или складове, посочени от Възложителя т.е. от ЦИК.

Най-важното – парите за тези 9600 машини по договор следва да са платени още преди редовните парламентарни избори от 4 април! Но отделно вече има поръчки за нови машини, тъй като сега правим трети парламентарен вот, отделно е и президентският.

Правосъдният министър: Цели се дискредитиране на изборите с появата на допълнителни машини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика