Четири години по-късно: Прокуратурата да си оправи обвинението за катастрофата край Своге с 20 жертви

4011
Четири години по-късно: Прокуратурата да си оправи обвинението за катастрофата край Своге с 20 жертви
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Апелативен съд – София (САС) потвърди изцяло определение на Окръжен съд – София, с което през месец януари беше прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати на досъдебната фаза съществени нарушения на процесуалните правила, делото за автобусната катастрофа край Своге от август 2018 година, при която загинаха 20 души.

Според магистратите във внесения обвинителен акт на прокуратурата по отношение на две от подсъдимите лица Б. Иванов и И. Иванов се установява дефицит на факти, който засяга пълнотата и на обвиненията спрямо тях и ограничава правото им на защита, пише БГНЕС.

Започва делото за катастрофата край Своге

Софийски окръжен съд е насрочил за днес разпоредително заседание по делото за тежката катастрофа с автобус край Своге от август 2018 г....

От съда казват, че веднъж вече Апелативният съд е дал указания за детайлно изложение на факти, които да вменяват отговорност на тези подсъдими за посочените нарушения на специалните норми от Закона за устройство на територията (ЗУТ), но тъй като и с настоящия обвинителен акт дадените от САС указания не са изпълнени в цялост, делото следва да бъде върнато на прокурора с оглед преценката за евентуалното представяне на необходимите релевантни факти, ако все още се поддържа обвинението за тези нарушения по т. 4 и т. 5 на ал. 2 на чл. 163 от ЗУТ, сочат магистратите.

Нарушението е отстранимо и поради това делото се връща на прокуратурата. Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

ОЩЕ: България през 2018 година: Разпад на държавността – с дъх на олигархия (II част)

Подсъдими по случая са шофьорът на рейса Григор Григоров и петима души, които имат отношение към ремонта на фаталния участък край Своге. Григоров е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и при условията на независимо съпричиняване с Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов, М.Т. и С. Попниколова е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3,б/ „Б“, пр.2 ал. 1, б/ „Б“, пр. 1 и 2, и б/ „В“, пр. 1-во, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Започва процесът срещу бивши шефове на АПИ за катастрофата край Своге

Софийски градски съд ще проведе разпоредително заседание днес по делото срещу Лазар Лазаров и Дончо Атанасов – и двамата бивши ше...

Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. на път II-16 "Мездра - Елисейна - Своге", са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 "Своге - Нови Искър", Участък 3.

Петимата обвиняеми в обвинителния акт - бел. ред.: Б. Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на "Трейс София" ЕАД - изпълнител по Проект „България- Транзитни пътища V - ЛОТ 17“, път II – 16, "Своге- Нови Искър" Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84; С. Трифонов - началник асфалтова база "Костинброд", на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно Трудов договор № 337/13.05.2013г., сключен с "Трейс – София" ЕАД; И. Иванов - технически ръководител, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор № 337/13.05.2013г. сключен с "Трейс – София" ЕАД; М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, съгласно Трудов договор № 8/03.04.2012г. и С. Попниколова - Директор на дирекция "Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции" в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

По досъдебното производство са разпитани над 100 свидетели и експерти.

Припомняме, че в годишния доклад на неправителствената организация Антикорупционен фонд специално беше обърнато внимание как много често в случаи на едра корупция присъда няма, защото обвинението е така направено, че не е релевантно: Обичайно невинен - защо все това е резултатът от борбата с голямата корупция?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com