Делото срещу Пеевски и БНБ в САЩ де факто върви

25657
Делото срещу Пеевски и БНБ в САЩ де факто върви
Снимка: БГНЕС

Делото срещу Делян Пеевски по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) в Окръжния съд на щата Ню Йорк, район Южен, вече на практика тече. Това показа проверка на Actualno.com в специалната онлайн система за съдебни справки на САЩ (Pacer Monitor).

Според справката, още на 16 април пред съда са се представили както адвокатът на Пеевски по делото, така и юридическият защитник на БНБ. Припомняме, че освен Пеевски, страна по делото е и БНБ, също така и "Булгартабак", както и бившите квестори на БНБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов (пълна справка с ответниците можете да видите ТУК). По делото, отново като ответник, е призована и руската банка VTB.

Основният свидетел по делото КТБ не отговори идвал ли е посредник на Пеевски при Василев

Основният свидетел по мегаделото за КТБ Бисер Лазов сравни пред журналисти Цветан Василев с Исус и същевременно го упрекна в предателст...

Адвокат на Пеевски е Елизабет Бухер, като тя защитава още и "НСН Инвестмънт", която е представлявана от Александър Кирилов. Компанията е на Пеевски от 2016 година, което личи и от декларацията му като депутат пред КПКОНПИ и сега е също страна по делото – отново ответник. Адвокат на БНБ е Сюзън Грейс. Юристите на ответниците вече са подали писма с искания за отхвърляне на иска пред съдията по делото - Аналиса Торес.

Искът е подаден на 27 ноември 2018 година, като ищците са няколко - "Рудерсдал" ЕООД, "Ол Сийз Пропърти 2" ООД, "Асет Мениджмънт" ЕАД и адвокат Захари Томов. Всички те са представлявани от адвокат Силвия Ролински.

Основата на иска е нерализираният курортен проект "Силвър Бийч". Официално в иска не присъства банкера Цветан Василев, макар че има основателни съмнения, че той стои зад завеждането на делото.

Историята има много и различни тънкости - през 2008 година КТБ отпуска на дружеството “Проджект Къмпани Дивелопмънт” АД 10 млн. евро банков кредит, обезпечен с ипотека върху 299 дка поземлен имот, представляващ “дървопроизводителна гора” в околностите на Балчик, собственост на “Ол Сийз Пропърти 2” ООД. Срокът за погасяване на кредита е само 5 месеца, но той многократно е удължаван с анекси. Интересен факт е, че сега “Ол Сийз Пропърти 2” ООД е ищец по делото, но управителят му по онова време Чавдар Георгиев сега е ответник т.е. искът касае и него като предполагаема виновна страна. В началото на май 2011 година създаденото за реализация на "Силвър бийч" дружество "Еър Пропърти Дивелопмънт" е обявено в несъстоятелност, а дългът на "Проджект Къмпани Дивелопмънт" към КТБ вече възлиза на около 6 милиона евро. В края на юни същата година дългът е цедиран на "Финанс инженеринг", управлявана от Генади Табаков, бивш директор в ЦКБ, а през 2012 година дългът е прехвърлен на "Сийк Фаундейшън" ЛЛС, регистрирано в щата Мисури, САЩ, чийто пълномощник е адвокат Захари Томов - един от четиримата ищци по сегашното дело в САЩ, твърди в. "24 часа".

Нови арести по делото КТБ - единият арестуван е част от новото дело срещу Пеевски в САЩ

Трима свидетели по делото КТБ, сред тях и адвокат, са прибрани в ареста, съобщи 24 часа. Георги Георгиев, близък на семейството на Цвет...

Версията на ищците е, че всъщност има нанесена щета от 65 млн. долара на американска компания – регистрираната в Тексас "Еър Лоджистик Лимитид", която се явява компания-майка на "Еър Пропърти Дивелопмънт". "Еър Лоджистик Лимитид" фалира и съответно не може да плати дълговете си към ищците, а според исковата молба това е станало заради "престъпен сговор" с участието на Пеевски, БНБ и VTB. Нарочно били източени отпуснати банкови заеми за реализацията на "Силвър Бийч", с които са купени мексикански облигации, вместо да се развива проектът и така е имало "източване на пари". В крайна сметка се налага продажба на земята, където е планирано да бъде направен курортният комплекс – за 65 млн. долара, а те са отишли в сметки на КТБ, гласи исковата молба. Тук, според ищците, идва и участието на Пеевски – за колопция на руската банка VTB през "Булгартабак" са дадени милиони евро като кредит от КТБ на известната вече покрай сагата с КТБ офшорка Livero Establishment, която пое "Булгартабак" от VTB Capital в началото на 2014 година и зад която се счита, че стои майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Съгласно иска, парите обаче отиват при иракчанин на име Салам Кадер Фарадж, който ищците сочат като човека, владеещ контрабандните канали за цигари в Близкия изток. А бившите квестори Лютов и Костадинчев "помагат" за изпълнение на схемата, като оформят документно нещата, смятат ищците.

Според ищците всичко това е модел на рекет и корупция, които засягат директно американско юридическо лице - "Еър Лоджистик Лимитид" т.е. следва да се приложи законът RICO. RICO е преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. По този закон може да бъде наложена присъда от 20 години затвор, като всъщност възможността за граждански иск също е разписана подробно – ищецът следва да докаже наличието на организирана престъпна група (ОПГ) за рекет, като има специални изисквания в самия нормативен акт какви са признаците на ОПГ. Може би заради това делото е разделено на две.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com