"Биволъ" с твърдения, че "Булгартабак" генерира контрабанда за милиарди

14870
"Биволъ" с твърдения, че "Булгартабак" генерира контрабанда за милиарди
Снимка: БГНЕС

Фирма на иракския контрабандист Салам Кадер Фарадж е купила от България и изнесла за Обединените арабски емирства (ОАЕ) над 3,3 милиарда пакета цигари за периода 2009 – 2017. Това съобщава "Биволъ" в свое разследване.

Съгласно материала, изготвен по данни, получени от Закона за достъп до информацията, става ясно, че износът за Близкия изток продължава и в момента. "Тази мащабна нелегална дейност е организирана в стройна структура още от времето на социализма чрез мрежата на бившата Държавна сигурност на режима. Днес тя е наследила всички канали на предишната система и генерира доход от поне милиард долара годишно. Тези „черни“ пари захранват престъпни мрежи от посредници, сред които и организации, считани за терористични", отбелязва медията.

Цацаров започва проверка по доклада за "Булгартабак"

Прокуратурата започва проверка по доклада на турските служби, в който пише, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак...

Количествата и контрагентите са от официални данни предоставени от Агенция „Митници“, а информацията за това е била получена чрез завеждане на съдебно дело от страна на сайта за разследваща журналистика. От там посочват, че първоначално от Митническата агенция са отказали информация по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). "След това юристите на Агенцията упорито обжалваха делата ни срещу отказа им. Митническите шефове се аргументираха, че с това разкритие щяла да се наруши търговската тайна и да се засегнат правата на износителите на цигари и на техните контрагенти. В крайна сметка съдът окончателно постанови, че информацията е от обществен интерес и трябва да стане публична", коментират разследващите журналисти.

Според данните в информационната система на Агенция „Митници“, износът към ОАЕ се осъществява само от една фирма – Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Именно тя е стратегическия партньор на родния тютюнев холдинг в района на Близкия и Среден изток. Andalus представлява Bulgartabac /BT/ в над 50% от износа за този основен регион. Тя е започнала да изнася малки количества цигари за емирството още през 2009 г. Но при първото правителство „Борисов“, през 2013 г., количествата скачат рязко – 50 пъти повече. Само за емирствата процентът скача на рекордните 72% от цялата продукция. Това съвпада във времето с приватизацията на "Булгартабак".

Единственият български износител на цигари за ОАЕ е "Булгартабак", чиято собственост се свързва с депутата и медиен магнат Делян Пеевски. През пролетта на 2016 г. оттам обявиха, че спират износа към Близкия изток. Но данните от митниците сочат, че през 2016 и 2017 г. са изнесени приблизително същите количества като през 2015 година.

Фирма на контрабандиста “Молла Салам”

Основният контрагент на "Булгартабак", фирмата Andalus Al-Sharq, е регистрирана в Дубай и съдружници в нея са двама иракски кюрди с общо 49%, както и един дубайски гражданин Essa Saeed Rashid Khalfan Al Shamsi с 51%. Мажоритарният собственик е представител на едно от най-големите племена в Емирствата и Северен Оман. Присъствието на дубаеца се обяснява с бизнес порядките в емирството – без такъв “местен спонсор”, чужденците не могат да отворят фирма, пишат от "Биволъ".

"Биволъ" пред Слави: Румънският журналист взе документите на "Джи Пи", ще докажем корупция за милиарди

Главният редактор на сайта за разследвания "Биволъ" Асен Йорданов и журналистът Димитър Стоянов заявиха в петък вечер пред Слави Трифон...

Единият от двамата иракчани е Салам Кадер Фарадж. Според турските вестници "Миллиет" и "Джумхюриет" името му е цитирано в доклад на турската служба за борба с финансовите измами MOSSAK като организатор на мащабна мрежа за контрабанда на български цигари през Иракски Кюрдистан. Известен е също като "Молла Салам".

В докладите на турските служби от последните години редовно се говори за контрабандни цигари от български производители, които заливат Турция през Иракски Кюрдистан. В миналогодишния доклад на службата за борба с организираната престъпност KOM се посочва и производителя "Булгартабак". Според тези доклади от контрабандата на цигари настъпват огромни загуби за бюджета и също така се финансират терористични групировки.

Недоволството на турската страна от пасивността на българските власти по тази тема е едва прикрито в доклада от 2017 година, в който пише, че данните за продължаващата контрабанда са предоставени на международните правоохранителни организации SELEC и Интерпол. Припомняме, че българската прокуратура и МВР дълго увъртаха и игнорираха този доклад, докато в един момент главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че в него нямало данни за незаконни действия на българския цигарен монополист. 

Информацията за фирмената собственост в Дубай не е трудна за получаване и доказателство за това са документите за Andalus Al-Sharq, с които разполагат разследващите журналисти. Според тях Andalus Al-Sharq е продължила да изнася огромни количества цигари на "Булгартабак" за Дубай. Изнася ги и до днес.

В разследването се посочва, че данните от Агенция "Митници" съвпадат донякъде с декларираните от България количества изнесени цигари в сайта на ООН Comtrade. Те са с декларирана стойност над 715 милиона долара, което прави средна себестойност от около 0,21 $ или 32 стотинки на пакет/кутия от 20 цигари.

Слави Трифонов за ареста на журналистите от "Бивол": Гасете лампите и закривайте държавата

"След информацията, че ГДБОП – Главна дирекция за борба с организираната престъпност, е задържала с белезници журналистите Димитъ...

Информацията предоставена от ОАЕ на Comtrade – официалната статистика за международна търговия на ООН - показва, че в Дубай се внасят почти два пъти повече цигари с произход от България, отколкото България е декларирала, че изнася за тази държава, коментират още от "Биволъ".

Журналистите подчертават, че, от друга страна, през рекордната 2014 година oбщото количество цигари, произведено от "Булгартабак", според собствените отчети на фирмата, е 25 милиона тона цигари. В същото време декларираният български внос в емирствата е 28 милиона тона или с 3 милиона тона повече от цялото официално производство на "Булгартабак".

Разследването показва още, че основните брандове цигари, контрабандирани от Фарадж, са тези на "Булгартабак", но в неговото портфолио има също така и брандове на големите световни производители. Твърди се, че контрабандната дейност на Фарадж има подкрепата на няколко военни и терористични групировки, контролиращи пътищата на доставките.

Ситуацията днес

Цацаров: Не може нелегалното производство на цигари да не е престъпление

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че от името на прокуратурата ще бъдат внесени законодателни промени, с които да се криминализира...

През месец май 2015 г. бизнесът на Салам Фарадж е сериозно ударен при операция на турските служби, конфискували голяма пратка цигари на "Булгартабак" в турския порт Мерсин. Самият Фарадж е задържан по време на акцията, но тъй като не е бил разпознат веднага, успява да подкупи охраната и да избяга преди да бъде трансфериран в ареста.

Към днешна дата участниците на "контрабандния канал", както го нарича "Биволъ", са добре проучени и каналът към Турция е запушен. Износът на "Булгартабак" към Близкия изток обаче продължава, което, според "Биволъ", означава, че каналите за контрабанда са преформатирани, вероятно към размирната Сирия и Иран, както и към самия Иракски Кюрдистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...