Der Standard: Австрийското ФБР иска арест за Делян Пеевски

35003
Der Standard: Австрийското ФБР иска арест за Делян Пеевски
Снимка: БГНЕС

Австрийските служби са поискали арест за депутата от ДПС Делян Пеевски заради изпратен заплашителен SMS до банкера Цветан Василев - мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка. Това съобщава днес влиятелният австрийски в. Der Standard в публикация под заглавие "Заплахи за смърт в българския олигархичен спор" и уточняващо подзаглавие "Австрийската федерална криминална служба иска ареста на влиятелния български олигарх и парламентарист Делян Пеевски".

Според информацията на австрийското издание Пеевски е изпратил текстово съобщение, в което е написал следното: „Давам ти последен шанс. Знам къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря”.

Дер Щандард: Пеевски и Василев се скарали заради 130 милиона евро дълг

Причината за конфликта между Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, е дълг от 130 милиона евро дълг на Пеевски, твърди австрийският вс...

От Der Standard твърдят, че на 22 май тази година Цветан Василев бил получил телефонно обаждане. Неизвестен източник му съобщил, че Пеевски търси наемен убиец и ще му плати 5 млн. евро, за да отстрани банкера.

Василев се е обърнал към Австрийската федерална криминална служба във Виена с молба да започне следствие. Тя се е задвижила след втората смъртна заплаха с есемеса. По информация на Der Standard Трети отдел към криминалната служба – Разследване на организираната и обща престъпност, се е обърнал към българската прокуратура миналия петък (20 юни). Отправена е била молба за издаване заповед за арест на Пеевски.

Прокуратурата отрече да е получила искане за задържането на депутата от ДПС. "Ако такова искане има, то трябва да дойде в МВР или в Софийския градски съд", коментираха от офиса на Сотир Цацаров пред clubz.bg.

В Софийска градска прокуратура няма постъпило искане от австрийската полиция, както се твърди в "Дер Щандарт", заяви говорителят на съда Сима Радкова пред БГНЕС. Тя уточни, че не е работа на съда да провежда арести и не е в неговите правомощия да иска такова. В МВР не е получавало искане от Австрийската криминална служба за задържане на депутата от ДПС Делян Пеевски, заявиха и от пресцентъра на Вътрешното министерство.

КТБ отваря на 21 юли, но остава под специален надзор

След подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество &n...

Припомняме, че точно Der Standard беше използван в миналото от Цветан Василев за интервюта във връзка с инициативи на президента Росен Плевнелиев - например по отношение на Наредбата за диверсифициране на средствата на държавните предприятия във финансови институции. До края на първото тримесечие на миналата година КТБ на практика държеше парите на българската енергетика. На последното Общо събрание на банката обаче беше съобщено, че парите на държавните компании в КТБ са не повече от 2% от общо привлечените средства.

Скандалът между Пеевски и Василев се развихри след като трима души бяха обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС, като упорито се тиражираше информацията, че това е станало по поръчка на банкера. Те обаче бяха пуснати от Софийски градски съд поради тотална липса на доказателства, а единият дори беше приет в МВР болница заради прединфарктно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com