Гешев: Разследваме Божков и за покушението срещу Манол Велев

7393
Гешев: Разследваме Божков и за покушението срещу Манол Велев
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва Васил Божков и за покушението срещу Манол Велев, съобщи БНТ. Главният прокурор Иван Гешев потвърди пред националната телевизия, че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Според източници на националната телевизия са изискани и материалите от разследването за покушението срещу Манол Велев, тъй като с казината си той е бил пряк конкурент на Васил Божков. Няколко други неразкрити убийства на играчи на хазартния пазар също са във фокуса на разследващите.

Безумната грешка на тандема Борисов/Гeшeв да атакуват президента

Президентът Радев, стана ясно, сне доверието от правителството. Цитат от него: "Институции, призвани да бъдат независими и да отс...

Убийствата са свързани с конкуренция в хазартния бизнес. Това каза главният прокурор в специалното интервю от Брюксел, където е на работно посещение и ще проведе срещи в Европейския парламент.

В белгийската столица Иван Гешев съобщи, че предстои проверка на произхода на античните предмети, включени в колекцията на обвиняемия Вaсил Божков.

Кога Божков ще бъде екстрадиран, зависи от държавата, в която е задържан. Той се намира в Обединените арабски емирства. Няма как никоя държава да каже на друга суверенна държава как и в какви срокове да свърши нещо, отбеляза Гешев.

Господин Божков разполага с много пари, може би е най-опасният българин, може би е и най-богатият в историята след 1989-а година. Това означава, че разполага с много възможности. От ОАЕ реагираха много бързо. Сигурен съм, че тази държава ще екстрадира Божков. Потенциалът, с който той разполага е и финансов, и медиен, може да доведе до хибридна атака. Това, което ние ще направим, е да се постараем тази изстрадала държава и този изстрадал народ да получи справедливост. Имаме данни, че част от неговата колекция има незаконен произход. Новината, че ценностите се изземват в чували, е поредната атака срещу прокуратурата. Това е хибридна атака, фалшива новина, посочи Гешев.

Николай Ненчев: Твърде вероятно е да има и друго обвинение към президента

"Впечатление ми прави, че се искат две неща от Конституционния съд. Първото е може ли да се разследва президентът и второто е да се нап...

Бивши ръководители в ГДБОП - точно на отдела, точно който се занимава с трафик и престъпления, свързани с културно-исторически ценности. Това много ясно обяснява защо тези хора излизат да говорят и какво защитават - включително и този човек. Тези съкровища, така да ги кажем, са изкопани и откраднати от българската земя. Имаме данни, че те са закупени, не малка част от тях, от иманяри. Изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, които проверяваме също, че част от тази колекция има незаконен произход. Това са пари, които не са влезли в държавата, като пенсии, като социални надбавки, като пари за здравеопазване, посочи главният прокурор.

Гешев е категоричен, че след като експертите си свършат работа и опишат всеки един експонат, ще бъдат иззети само тези, чийто произход е съмнителен.

Иван Гешев посочи и, че не е проследил последното изявление на президента. "Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер", посочи главният прокурор и подчерта, че прокуратурата не се занимава с политически въпроси.

Главният прокурор подчерта необходимостта от взаимодействие между институциите и допълни: "Прокуратурата си е свършила работата, сега "топката" е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи".

Плевнелиев за Румен Радев: Нарушил е закона

Как за половин милиард не са ни показали СРС, а за заплатата на жената на президента ни показаха? Очевидно става въпрос за много битови...

Иван Гешев отбеляза още, че е привърженик на разширението на правомощията на Европейската прокуратура, но уточни, че това е въпрос на политическо решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com