Извадиха Панайот Велков от списъка със синдиците

15913
Извадиха Панайот Велков от списъка със синдиците

Със заповед от 12 януари 2015 г. (понеделник) министърът на правосъдието Христо Иванов нареди изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон.

На основание чл. 60, ал. 1 от АПК е допуснато предварителното изпълнение на заповедта, тъй като e от особена важност, както да се предотвратят непоправими вреди на съответните дружества, на които Велков е назначен за временен синдик, така и да се обезпечи и гарантира сигурността на участниците в търговския оборот като цяло, обясняват от Министерството на правосъдиетое.

Синдик влезе в ТV7, от медията се оплакаха от Николай Бареков

Синдик е влязъл в офисите на ТV7 в 17:10 ч в четвъртък, 3 юли. По думите на мениджърите на телевизията той е бил придружаван от дузина ...

Проверката на дейността му е започнала след няколко сигнала до министъра на правосъдието по различни дела. Служебно министерството (на правосъдието) е проверило цялостната дейност на синдика по всички пет търговски дела (все в СГС), по които той е бил назначен. В хода й са констатирани нарушения, допуснати от Панайот Велков като временен синдик, свързани с превишаване на правомощията му, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата-ответници от негова страна, при което те са натоварвани със значителна парична тежест, както и различни действия, с които по същество е затруднявал упражняването на търговската дейност на дружествата.

Констатиран е и случай, при който Панайот Велков неправомерно е разгласил с доклад до съда кореспонденция, водена между дружествата и техните адвокати, която кореспонденция е неприкосновена и се ползва със закрила, съгласно чл.33, ал.2 от Закона за адвокатурата и чл.30, ал.5 от Конституцията на Република България.

По закон временният синдик по чл. 629а, ал. 1 от ТЗ, е длъжен да осъществява правомощията си с грижата на добър търговец. Целта на обезпечителната процедура е да се запази имуществото на длъжника поне такова, каквото е към момента на подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност и да се осуети бъдещото влошаване на финансовото му състояние поради лошо управление, без да се пречи на ответника да упражнява дейността си на търговец.

Министерството на правосъдието започва поетапна проверка на дейността на всички синдици в България.

Адвокат на известната със скандала "Ченалова" френска компания: Синдикът не ни отговаря

Комуникацията със синдика Панайот Велкове, който беше назначен във френската компания "Белведере Кепитъл Мениджмънт", е силно затруднен...

Припомняме ви, че името на Велков нашумя покрай делото за несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере". По негов адрес един от оттеглилите се съдии Румяна Ченалова заяви: "За мен синдикът Панайот Велков е различен. Неговата работа не е толкова формална, той е много активен, той живее в тези дружества".

В края на миналата година за малко спорният синдик се размина с това да бъде синдик на несъстоятелността на "Полимери" АД.

На 9 януари (петък) пък стана ясно, че СГС е възстановил ръководствата на двете дружества - "Домейн Менада" и "Белведере". Въпреки това назначаването на синдик в тях не беше отменено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com