Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка, твърдят в Швейцария

8457
Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка, твърдят в Швейцария
Снимка: БГНЕС

Двама банкери, двама български граждани и банката „Креди Сюис“ (Credit Suisse) са изпрали само за три години 70 милиона швейцарски франка. Делото срещу тях започва на 7 февруари в Швейцария, а сумата за пръв път разкри пез уикенда федералната прокуратура (Ministère public de la Confédération или MPC).

Новината е в няколко от неделните издания в страната, като те уточняват, че става дума за приходи на „впечатляваща мафия“ от трафик на кокаин в периода 2004-2007 г. В центъра на тази мрежа, преминаваща в Швейцария през Мартини (столицата на кантон Вале), Женева (местният клон на банка Julius Bär) и Монтрьо, е поставен Евелин Банев-Брендо, известен още като „Игор“ и „Ноно“, осъден на общо 36 години затвор в три европейски страни, предава Лекс.

Вероятно няма да екстрадират Брендо в България

Наркобосът Евелин Банев-Брендо най-вероятно няма да бъде екстрадиран у нас. Това заяви началникът на сектор "Издирване" в Националната ...

Банев бе задържан на 6 септември септември 2021 г. в Киев и българската прокуратура поиска екстрадирането му. Но скоро след това бе освободен, защото оказа, че той е и украински гражданин, а страната не екстрадира свои граждани за съдебно преследване в друга държава. Издирват го още две държави (Италия и Румъния), а преди две седмици пред bTV началникът на сектор „Издирване“ в Националната полиция Стефан Джолев каза, че най-вероятно той няма да бъде върнат в България.

Делото в Швейцария не е срещу него, а срещу двама негови приближени българи. Имената им не се споменават, като в обвинението се говори за „К“ – тренирал борба като Брендо и след падането на комунизма емигрирал в Швейцария. Досега медиите в страната пишеха и за българка от офис на Credit Suisse в Цюрих, е наричана с променено име Магдалена Т. и се твърди, че се е състезавала за България на олимпийски игри.

За Банев се казва, че и „организирал вноса на десетки тонова кокаин от Южна Америка в Европа“ в началото на века. Сумата, изпрана през двете споменати швейцарски банки, се равнява според тогавашния обменен курс на около 42-45 млн. евро (днес – 67.5 млн. евро).

Делото ще се води в Белинцона, столицата на сантона Тичино) с основни обвинения пране на пари в особено големи размери плюс (з българите) участие в организирана престъпна група.

Необичайно за страната е обвиняването на Credit Suisse, че е приела от Банев и роднините му близо 55 милиона франка. Двамата служители на банката, обвинени в участие в схемата, са били смятани за „златни момчета“, особено успешни в имотния сектор. Те отпуснали на Банев кредит, за да продава в София елитната марка часовници Franck Muller.

Жената на Брендо осъди прокуратурата за 118 хиляди лева

Жената на кокаиновия крал Евелин Банев Брендо - Моника Добринова осъди прокуратурата за обезщетение от 118 хиляди лв. Тя бе обвинена по...

Връзката с Мартини е през „К“, който се установил там в спортен клуб за борба – популярен спорт в града заради фамилията Мартинети, излъчила няколко шампиона – и навлиза като служител в имотния им бизнес. Заплатата му била умерена (около 50 хил. франка, но през 2004 г. купил вила за 2.2 млн. франка. Сделката е финансирана от клана на Банев, като за осем месеца в нея се настанили жена му и балдъзата му. След това сградата е продадена за 3 млн. франка, внесени на сметка с неговото име в Credit Suisse.

Банев купува имоти и в Монтрьо – два апартамента в луксозна сграда на суа 1.3 млн. франка, като сумата идва от сметки на имена на българи в Julius Bär в Женева. Там работи банкер от кантон Вале, запален по борбата и приятел на фамилията Мартинети. През сметките, които той управлява, преминават над 15 млн. франка.

Парите често идвали в брой – в спортни сакове или куфари на колела. Понякога сумите били толкова големи – между 140 и 400 хиляди франка – че служители в Julius Bär отказвали да ги приемат

Патрик Мишо, адвокат на банковия мениджър на активи, твърди, че той ги е получил в наследство от свой колега и не смятал, че има някакъв проблем. Но въпреки това прокуратурата е решила да обвини него.

Една от причините, според днешните публикации, вероятно е кореспонденцията му със счетоводител на български клан, който у написал в началото на 2008 г.: „Внимавай с този човек, той има доста опит в лоши неща“.

Правен прецедент: Къде ще бъде екстрадиран Евелин Банев–Брендо?

Евелин Банев, по прякор Брендо, беше задържан в Украйна. В три държави той има ефективни присъди с искане те да бъдат излежани. В Итали...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com