МВР министърът призна, че продължават да ни следят през телефоните с основание COVID-19

7088
МВР министърът призна, че продължават да ни следят през телефоните с основание COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

И след края на извънредното положение, МВР може да следи хора през телефоните и мобилните им устройства – къде се намират, на основание наблюдение и контрол на карантинна мярка заради заразна болест. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изслушване в комисията по вътрешните работи в парламента.

На въпрос от БСП дали след падането на извънредното положение МВР още може да следи законно хора на основание COVID-19, отговорът на Маринов беше положителен. Той каза, че законова възможност има предвид промените, минали през Закона за здравето.

Колко катастрофи като с Милен Цветков са предизвикали упоени шофьори - отговорът на МВР

Катастрофи в България от началото на 2017 г. до 21 април са причинили 188 дрогирани шофьори. Цифрата на заловени опиянени шофьори пък и...

При отказ на даден човек да бъде карантиниран или ако е нарушил задължителна карантина, имаме право да поискаме електронно следене - на мобилното устройство, което е заявило лицето. Само локализация, не съдържание на комуникация, уточни Маринов. Предвидено е да става веднага след молбата на полицията, като изискването е до 24 часа да бъде уведомен компетентният съд, като според неговото решение се процедира. Търси се "един вид предварително изпълнение", поясни Маринов, защото ставало въпрос за опасност от зараза.

Вътрешният министър обаче не знаеше колко на брой са такива случаи. Не са ми докладвали, мисля, че сега не се прилага. Няма никаква опасност за свободата на гражданите, защото има съдебен контрол, подчерта МВР министърът.

Целите на МВР занапред

Голяма част от обществото като че ли забрави да носи маски на обществени места, оплака се Маринов. Според Маринов, сега МВР се фокусира да следи карантинираните хора – около 20 000 в момента. Едновременно с това полицията почвала да влиза в нормален ритъм на работа – да не допуска ескалация на престъпната дейност с охлабването на мерките.

До 3 г. затвор за невярна декларация на КПП-тата заплашва гражданите

Всеки, който е подал неверни данни при преминаване през КПП, подлежи на наказателно преследване. Обвиненията ще бъдат по Наказателния к...

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък обясни, че през април при всички видове престъпления има спад. С 16,4% е спаднала престъпността за периода януари - април 2020 година на годишна база, а разкриваемостта се увеличила с 0,8%. Например грабежите са намалели с над 19%.

"Похвалете се, сложете ги на сайта си", призова предшественикът на Маринов - Валентин Радев. И поиска да има обобщена информация по болезнени въпроси, като телефонните измами.

Още: "Последно: Следят болните през телефоните им до края на карантината"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими