Последно: Следят болни през телефоните им до края на карантината

8020
Последно: Следят болни през телефоните им до края на карантината
Снимка: БГНЕС

Депутатите в крайна сметка приеха спорния текст в Закона за извънредното положение за проследяването на отказващите карантина и лечение през мобилните им телефони след предложени от вносителя корекции. Димитър Лазаров от ГЕРБ първо уточни, че никой не му пише текстовете, с което разсмя пленарната зала. Спорният параграф 41 бе приет с 108 граса „за“, 23 „против“ и 6 „въздържали се 6“. В нов параграф депутатите приеха допълнителния текст, предложен от Лазаров: „Параграф 41 се прилага до отпадане на необходимостта на принудителното изпълнение изолацията на лица, отказали лечение или карантина“, добави в предложението си той. Текстът бе приет със 107 гласа „за“, 20 „против“ и 10 „въздържали се“.

Припомняме, че депутатите се скараха за предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения. Управляващите поискаха през мобилните оператори да идентифицират даденото лице под карантина.

Предложението на ГЕРБ, внесено от Димитър Лазаров бе полицията да може да изисква от мобилните оператори и интернет доставчиците информация (трафични данни и др.) за местоположението на заразени хора, за да ги постави под принудителна изолация и болнично лечение. Според предложението доставчиците на услуги ще трябва незабавно да дават достъп до данните при поискване от шефовете на дирекция "Национална полиция", столичната и областните дирекции на МВР. Това вбеси депутатите на БСП, които посочиха, че такава информация по принцип се предава на властите след съдебно решение, а сега това ще става по директно искане на полицейски орган. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски призова вносителят да оттегли текста си. „По Закона за електронните съобщения искам да взема и аз отношение. Именно да призова г-н Лазаров да си оттегли текста. Знам, че ще се изкаже след мен или след колегите. Кой ви даде този текст, г-н Лазаров? Кой ви написа текста и ви го даде вие да го предложите в Комисията. Ако вие сте автор на текста, защо не го написахте, когато гледахме закона на първо гласуване. Кажете на българските народни представители кой ви даде на вас текста. С това, което се прави тези същите лица ще си оставят телефона и пак ще се отклонят. Тогава няма да могат и роднините и близките да ги намерят. Да не говоря за служителите на МВР. Защо го правите, освен с някакви други цели?“, попита Свиленски..

Следят карантинираните през телефоните им?

Депутатите се скараха за предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения. Управляващите поискаха през мобилните операто...

Още по-обезпокоително е, че мярката влиза в Закона за електронните съобщения, което означава, че ще продължи да действа и след края на извънредното положение, казаха социалистите. Вносителят Димитър Лазаров от ГЕРБ отвърна, че данните ще бъдат ползвани единствено по начина, указан в закона и за нищо друго. Според него имало и последващ съдебен контрол. Подкрепи го лично правосъдният министър Данаил Кирилов: "Не виждам съществена заплаха за основни права на личността". „Ще впрегнем целия ресурс на ДАНС и на ДАТО да издирват един-двама избягали болни ... Убиваме комар с артилерийски изстрел”, заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

След което депутатите приеха целия закон за мерките при извънредното положение, а на финала му – спорния параграф. После, след близо 14 часа дебати, решиха следващото им заседание да бъде на 26 март.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика