Новият кмет на София даде ремонтите в София на европрокуратурата

13553
Новият кмет на София даде ремонтите в София на европрокуратурата
Снимка: Actualno.com

Едно от нещата, които обещахме по време на кампанията си, е, че битката с корупцията, безхаберието и фаворитизма ще бъде централна за нашето управление. Доказателство за това е и сигналът, който подадохме към европрокуратурата за нередности при ремонти в София. Това е обещание, което ще спазим. Това каза новият кмет на София Васил Терзиев по време на форума “Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност”. В него участва премиерът Николай Денков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

ОЩЕ: Кьовеши разследва ключови инфраструктурни проекти в България за измама с евросредства

"Ще работим с всички институции, за да вдигнем летвата по отношение на прозрачност, достъп до данни и добро управление. Корупцията не се усеща веднага, но ни струва много скъпо. Виждаме резултатите от нея по-късно и всички страдаме от тях”, заяви още Терзиев.

Той добави, че с екипът му, всички районни кметове и всички общински съветници са минали интензивни обучения по антикорупционни мерки. “Ще приложим системен подход, за да идентифицираме това, което трябва да се направи. Началото е с оценка на това къде рискът от корупция в администрацията е най-висок. Други важни неща са - отварянето на всички данни - корупцията не харесва прозрачността. Отварянето на данните ще бъде направено с всички, които имат нужда и полза от тези данни и организации, които ще следят какво се случва. Това ще даде допълнителен поглед върху начина, по който се изразходват обществените средства. За да е сигурно, че те отиват на правилното място”, обясни новият градоначалник.

Терзиев съобщи и че неговата администрация ще работи и за намаляването на административната тежест. “Там, където има бавни, комплексни, недигитализирани процеси, корупцията намира добра почва. Ще се борим и с централизирания модел, който виждаме в администрацията. Ще увеличим властта и отговорността на районните кметове и на техните екипи, които би трябвало да могат решават проблемите”, обясни той.

ОЩЕ: Васил Терзиев алармира за нова измама - "набират" общинска администрация във Facebook

Търси се и начин за промяна на модела за формирането на заплащането на общинските служители. “Те не са добре платени, а управляват милиарди левове обществен ресурс. Администрацията трябва да има стимули да управлява добре тези пари. Ще е важно да излезем извън удобния популизъм и да направим така, че администрацията да се грижи за обществения интерес. В мое лице и в моя екип ще намерите хора, които са отдадени на това да правят нещата по правилен начин. Имаме нужда от добри примери и се надявам, че работейки заедно, ще сме успешни. Само по този начин ще върнем доверието в институциите. Всички страдаме от това, че няма доверие в институциите, но отговорността да го върнем е наша”, завърши Терзиев.

“Битката срещу корупцията изисква кураж. Но изисква още превенция и санкции. И най-важното - лидер, който да спечели сърцата и умовете на хората. Но сега е по-трудно, защото обществата ни са подложени на гигантска дезинформационна кампания, която влияе на това да различаваме правилното от грешното и пречи да разберем кое е справедливо и кое - не. Повечето хора не виждат директното влияение на корупция върху живота им. Но това е опасно, защото корупцията много бързо може да се превърне във въпрос на живот и смърт”, заяви от своя страна Лаура Кьовеши.

“Трябва да запретнем ръкави и да върнем доверието на хората. Как става това ли - чрез ефикасна работа. За това първата ни задача е да вършим добре работата си и винаги да даваме най-доброто от себе си”, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com