Кьовеши разследва ключови инфраструктурни проекти в България за измама с евросредства

7878
Кьовеши разследва ключови инфраструктурни проекти в България за измама с евросредства
Снимка: БГНЕС

Сред разследванията на делегираните европрокурори в българския офис на Европейската прокуратура има няколко много сериозни, заяви ръководителят ѝ Лаура Кьовеши, която е на посещение в България.

Престъпления с инфраструктурни проекти

Попитана дали Европрокуратурата има данни за престъпления на високопоставени политици или олигарси, тя отвърна пред медиите: "Имаме стотици дела, трудно е да се справяме само със 7 прокурори, нямаме и достатъчно полицейски служители. Мога обаче да кажа, че сред тези разследвания имаме много сериозни случаи, свързани с ключови инфраструктурни проекти. По тях разследваме измама с европейски средства". Сключени са много големи договори, добави тя и даде пример за един за 120 млн. евро и друг за 70 млн. евро. Не спомена обаче повече подробности.

"Когато имаме случай, в който да направим обществено достъпна информацията, ще го направим проактивно", обеща Кьовеши.

Още: БГНЕС: "Мъртвият" Петьо Еврото се сети за корупция в "Осемте джуджета", прати писмо до Кьовеши

Заобикаляне на санкции

Компетенциите на Европрокуратурата в разследването на заобикаляне на санкции са много ограничени, посочи тя. "Първата стъпка беше ЕК да наложи механизъм за всички държави, които да следят за заобикаляне, за да се знае, че това е нарушение. Втора стъпка ще е да прехвърли компетенции към Европрокуратурата да разследва тези престъпления", каза Кьовеши.

8 държави са подписали така наречената "френско-германска инициатива", включително България.

"Имаме специализирани прокурори във всички държави членки. В момента сме единствените в ЕС, които могат да свържат точките между компаниите и хората, да търсят парите и да ги конфискуват", заяви европейският главен прокурор.

Още: МВР командирова полицаи, които да работят само по дела на европрокуратурата

Снимка: БГНЕС

Защо Кьовеши е в България?

Поводът Лаура Кьовеши да посети страната ни, е конференция, свързана с борбата с корупцията и с това, че тази борба "започна да се превръща и в борба за запазване на демокрацията", заяви премиерът Николай Денков. „Благодаря ѝ за това, че отдели време. Имахме кратка среща, на която говорихме за работата на Европрокуратурата в България и набелязахме някои мерки, с които правителството би могло да помогне“, допълни той.

Още: Само трима наши прокурори искат да са част от екипа на Кьовеши

България е "добър пример"

"Дойдох да посетя офиса на европрокуратурата, да проведа срещи, които бяха конструктивни и ефективни. Говорихме по три теми. Първо, трябва да финализираме офиса на Европрокуратурата в България, за да е напълно действащ. Нямаме целия брой делегирани европрокурори. Сравнявайки офиса тук с другите, които имаме, сме постигнали висок стандарт, използвам България, за да дам добър пример. Това е независим офис с независим екип. От административна гледна точка - България е пример и се надявам останалите офиси да го следват", заяви тя.

"Второ, коментирахме компетенциите на Европрокуратурата в България в борбата срещу ОПГ и измама с евросредства. Трето, разширяване на Европрокуратурата и нейните правомощия относно санкциите. Включихте се в германско-френската инициатива за разширяване. Важно е, защото има дълъг списък санкции, трябва ефективно да се конфискуват средства. Европейската прокуратура е единствената, която може да извършва разследвания", каза още Кьовеши.

Още: Европрокуратурата разследва измама с ДДС чрез луксозни коли в България

Външният министър Мария Габриел заяви на брифинга, че мисията на европрокурора е изключително важна – защитава се висшия, общия интерес на ЕС. "Искам да благодаря за конструктивната среща. Важно беше да получим подкрепа, защото за това правителство борбата с корупцията е основен приоритет, включващ диалог с Европрокуратурата. България може да бъде държава членка на ЕС, задаваща стандарти. Ще зависи от нас да продължаваме да отстояваме това", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com