Пак скандал с компанията на отровен оръжеен търговец - заради запор

5387
Пак скандал с компанията на отровен оръжеен търговец - заради запор
Снимка: БГНЕС

Нов скандал се оформи относно оръжейната компания "Емко", чийто собственик Емилиян Гебрев преживя опит за убийство, при това с отрова - в случай, наподобяващ сюжета на този със Сергей Скрипал и дъщеря му. Случаят имаше и международен отзвук, като The New York Times му посвети внимание. Версията на прокуратурата е, че причина за покушението не била битката за "Дунарит" като част от наследството на КТБ. Издирват се трима руснаци като потенциални убийци.

Сега Mediapool съобщава, че инвестиция на "Емко" била спряна от ДАНС заради сигнал за пране на пари. Но доказателствата, че парите са законни, "изчезнали" и затова е потвърден запор върху сметки, като ситуацията се развила по време на извънредното положение заради коронавируса и съответно при затворени съдилища "Емко" не е могла да обжалва, гласи писмо от самото предприятие.

ЕМКО: Обвиненията по случая "Гебрев" потвърждават извършването на терористичен акт в България

"Последните публични разкрития по случая от страна на прокуратурата, в т.ч. видеозаписи от местопрестъплението, както и идентификацията...

От "Емко" посочват, че целта на инвестицията е била финансово укрепване, създаване на материални буфери и гарантиране на заплатите на работниците и служителите, които са над 2000 души. От компанията определят станалото като "груби процесуални нарушения и погазване на принципите на правовата държава от страна на специализираното наказателно правосъдие в България".

"Подадените впоследствие жалби срещу запора към Специализиран Апелативен Наказателен Съд, както и към Софийски Апелативен Съд са придружени с класьори с доказателствени материали да произхода на средствата. Приложените документи категорично удостоверяват законността на произхода на парите по превода - лични средства от изплащане на дивидент от дейността на фирмите, след платени данъци. Доказателствените материали, защитаващи позицията на "Емко" изчезват", посочват от "Емко".

На закрито заседание съдът потвърдил запора, а от дружеството посочват, че като мотив е посочен именно липсата на доказателствения материал на "Емко".

Става дума за запор върху лична сметка на Гебрев в ДСК, в която имало 2,3 млн. лв. Наложен е по силата на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Неговите разпоредби дават възможност на шефа на специализираната дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС да спре сделка или операция за пет дни, а след това да уведоми прокуратурата, която пък да поиска налагане на запор. А в определението на специализирания съд по случая се казва, че от "Емко" казали, че ще представят писмени доказателства за невинността си, но такива не били предадени.

Известен оръжеен търговец пита как офшорка, свързвана с Пеевски, общо взето ръководи държавата

Вече не е странно, но сагата продължава – преди не беше странно. Така оръжейният търговец Емилиян Гебрев коментира как върви разс...

Няколко дни по-късно адвокатите на Гебрев подават нова жалба, в която настояват за преразглеждане на делото. Те твърдят, че заради "недобросъвестно поведение" на служител от деловодството не са успели да докажат, че парите са със законен произход. Съдът отхвърля тази жалба, тъй като вече се е произнасял по същия въпрос, определението му е окончателно.

Това е накарало "Емко" да се жалва пред министъра на правосъдието, до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), до Инспектората на ВСС, до президента и до премиера. Според "Емко" станалото граничи с криминално престъпление, което трябва да бъде надлежно разследвано.

Миналата година антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе дело за имущество за 13.3 млн. лв. срещу Гебрев и сина му. Затова и Гебрев често говори, главно пред bTV, за оказвана му репресия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com