Полицията е отнела 132 коли на пияни и дрогирани шофьори. В кой град са най-много?

1967
Полицията е отнела 132 коли на пияни и дрогирани шофьори. В кой град са най-много?
Снимка: БГНЕС

МВР не отнема автомобили, а изпълнява разпореждания на съда и прокуратурата. Това става ясно от отговор на министъра Калин Стоянов до депутата Георги Гьоков (БСП за България).

Неговите въпроси са във връзка с новите, по-строги санкции за шофьорите, употребили алкохол или наркотици, които предвиждат и отнемане на колите и са вече законодателен факт. Той е поискал да знае какво се случва с конфискуваните автомобили, какъв е броят им, какъв е механизмът за отнемането им и къде се съхраняват те.

„Освен това, практиката показва, че има проблеми при полевите тестове (особено тези за наркотични вещества), които понякога дават фалшиви положителни резултати, а кръвните тестове отнемат месеци. Възможно е заради грешен тест с дрегер, автомобилът да стои на наказателен паркинг с месеци. Затова моля да отговорите и как преди влязло в сила решение на съда тези автомобили са отнети от органите на реда и какви са последствията от това“, е другото питане на народния представител. Още: Експерт по пътна безопасност: Невинаги повишаването на размера на санкциите води до най-положителния резултат

„Министерството на вътрешните работи не конфискува и не отнема моторни превозни средства (МПС). Ведомството изпълнява и прилага разпорежданията на Прокуратурата на Република България и органите на съдебната власт при упражняване на своите правомощия“, гласи отговорът на министър Калин Стоянов.

Той е уточнил, че според Наказателния кодекс, когато МПС се управлява от лице с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда и 0,5 на хиляда, след като е осъден с влязла в сила присъда, както и след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена по надлежния ред, съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението.

По думите му иззетото МПС се приобщава към досъдебното производство в качеството му на веществено доказателство и се съхранява съобразно правилата на Наказателно-процесуален кодекс до разпореждането с него от страна на компетентните органи. Още: Отнемането на коли няма да спре войната по пътищата, категорични са адвокати

„В случаите, когато деецът бъде признат за виновен, съдът отнема в полза на държавата МПС, с което е извършено деянието, когато е негова собственост, а когато виновното лице не е собственик, се присъжда равностойността му. Националната агенция по приходите оценява състоянието на отнетите в полза на държавата МПС и ги включва впоследствие в тръжни процедури по обявяване за публична продан“, пояснява министърът.

Колко автомобила са отнети?

Той е представил справка, от която е видно, че общо 132 автомобила са отнети откак промяната в закона е влязла в сила. Най-много коли са конфискувани в ОДМВР – Бургас – 18 на брой. Следват Велико Търново и Пазарджик (по 14), Габрово (9), София и Плевен (по 6), Враца, Пловдив и Монтана (по 5), Смолян (4), Ловеч и Видин (по 3), Варна, Кюстендил и Сливен (по 2).

В ОДМВР Благоевград, Добрич, Кърджали, Перник, Разград, Силистра и СДВР няма отнети. Още: "Престъпници в униформи": Мъж твърди, че е жертва на полицейски произвол

От предишен негов отговор до друг депутат става ясно, че само за месец октомври са установени 913 водачи, шофирали след употреба на алкохол и 364 – след употреба на наркотични вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com