"Престъпници в униформи": Мъж твърди, че е жертва на полицейски произвол (ВИДЕО)

4638
"Престъпници в униформи": Мъж твърди, че е жертва на полицейски произвол (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Мъж от София твърди, че е станал жертва на полицейски произвол в нощта на събота (2 декември). В социалните мрежи Виктор Иванов публикува разказ и видео на случилото се.

"Престъпници в униформи, с такива трябваше да се занимавам", започва той историята.

По думите му на път към дома си той е бил спрян от двама полицаи, които са поискали да направят обиск на него и двамата му спътници, "седейки на засада в края на подлеза на НДК".

Какво се е случило?

"След като поисках от тях да се легитимират с две имена и РПУ, към което работят, както изисква законът и да ми кажат какви са законовите основания за този обиск, двамата полицая започнаха да се държат много и ненужно агресивно", описва случилото се мъжът, като по негови думи той е предложил обискът да се направи в 4-то РПУ. Още: МВР само се уличи в лъжа: Няма кадри, доказващи бой между агитки

"Това доведе до по-високи нива на агресия и крясъци "не ми казвай какво да правя, вади всичко от джобовете", пише още Иванов. След това е последвал опит на полицаите "да ме наблъскат в патрулката наблизо".

"Много се ядосаха, че си знам и отстоявам правата, което е единственото ми прегрешение към органите на реда. Казвам - "легитимирайте се и ще вляза сам". Не можело! На този етап искрено взех да си мисля, че тези може да са си редови престъпници, на които някой съучастник от близкото 4-то РПУ може да е дал униформи - това вече се е случвало точно в това районно в случая Семерджиев", допълва разказа си той.

"Отказах да вляза, трябваше да викнат още 5 полицая, защото титулярните двама никак не се справяха със задачата. Докато съм с белезници се оказва, че съм нападнал физически старшията и съм го ухапал по глезена, за което той си бил извадил медицинско в МВР болница и щял да ме съди", пише още мъжът.

Бутнат на платното

На публикуваното от него видео се вижда как един от полицаите бута един от спътниците на Виктор Иванов на платното. "Него дори не го арестуваха, просто превантивно мятане към колите, защото явно всичко може. В самото 4-то РПУ и двамата продължиха да отказват да се легитимират, което го има записано на техните камери. На първия час ми беше показана значка със счупени/липсващи номера", твърди още потърпевшият. Още: Жандармеристите, пребили майстор ковач, може да бъдат уволнени. Прокуратурата ги разследва 

Според него на въпрос защо полицията репресира граждани, служителите на реда са му отговорили, че МВР е репресивен орган. "И двамата бяха на по 27-30 години и явно няма кой да им обясни, че такова е било преди 89-а. В крайна сметка целият обиск се провали, защото моите двама приятели не бяха претърсени", завършва разказа си той.

"Надявам се двамата да бъдат наказани, а в идеалния случай уволнени от МВР, защото за тях законът не важи и го демонстрираха явно, правят си каквото искат и не могат да се справят с елементарна ситуация и трима души, които отгоре на всичко първоначално бяхме готови да съдействаме", допълва Виктор Иванов.

Разказът на мъжа идва няколко седмици след протеста на футболни фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, който се проведе на 16 ноември и доведе до агресия и погроми в столицата. В резултат от напрежението десетки граждани и служители на органите на реда бяха ранени, а 38 протестиращи - задържани. На протеста имаше и много случаи на полицейско насилие и действия, граничещи с произвол, спрямо граждани и журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com