Правосъдният министър: Чакаме от прокуратурата документите за екстрадицията на Божков

2574
Правосъдният министър: Чакаме от прокуратурата документите за екстрадицията на Божков
Снимка: БГНЕС

Очакваме комплекта документи от прокуратурата за екстрадицията на Васил Божков от ОАЕ. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от Агенция "Фокус".

Припомняме, че акцията срещу бизнесменът Васил Божков започна на 31 януари. Главният прокурор потвърди в неделя неговият арест в ОАЕ и още тогава каза, че прокуратурата ще си свършила работата в най-кратки срокове, за да може ОАЕ да върне Васил Божков в България.

Иван Гешев: Има официално потвърждение от ОАЕ, че Васил Божков е задържан

Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства (ОАЕ), че Васил Божков е бил задържан. Това каза главният прокурор Иван Геше...

Днес в интервю за БНТ той повтори същото: "Кога ще бъде екстрадиран, зависи от държавата ОАЕ. Доколкото ми е известно, той се намира в помещения за арест. Ние в максимален срок сме поканени да изготвим необходимата документация - ще го направим, а оттам-нататък това, което трябва да се свърши, е от компетентността на ОАЕ."

В какво е обвинен Васил Божков ЧЕТЕТЕ ТУК.

Няколко часа по-късно обаче се оказа, че в правосъдното министерство все още няма документи с официално искане за екстрадицията на Божков, нещо повече - те все още не са придвижени от прокуратурата към министерството:

"Очакваме комплекта документи. Очевидно е, че прокуратурата има нужда от техническо време да оформи доказателствения материал. Особеността е, че ОАЕ не са се присъединили към Хагската конвенция за апостилите. Имаме по-сложна като технология процедура за превод и удостоверяване на писмените доказателства. Според мен това е причината. Създали сме организация. Имаме готовност и при получаване на искането съответно ще осъществим процедурата по най-бърз начин, разчитайки и на дипломатическите канали, на колегите от Министерство на външните работи, тъй като Законът на ОАЕ номер 39 изрично изисква движението на такива искания да бъде осъществяване по дипломатически път. Смятам, че българската дипломация до този момент е действала енергично в случая щом се е стигнало до бързото задържане на господин Божков в ОАЕ", обясни министър Данаил Кирилов.

Какво ще последва?

Бивш наш посланик в Дубай намекна, че едва ли Васил Божков е държан под ключ в ОАЕ

Не може Васил Божков да има имунитет в Дубай, защото си е купил имот в ОАЕ. Това заяви бившият ни посланик в Дубай Милен Керемедчиев. ...

Комплектът с документи ще бъде преведен и подготвен на арабски език, "както е изискването на националния закон там". По думите на министъра това ще отнеме от 3 до 5 дни. "Ако ме питате за колко време ще очакваме отговор от ОАЕ, тук няма законова норма на международното право, която да урежда някакъв срок. Пак казвам отношенията са на база взаимност. Очакваме това да е разумен срок", допълни още министърът.

"Тук сме в особения случай, в хипотеза на взаимност сме, т.е. на реципрочност. Разчитаме на максимално добросъвестно интерпретиране на българското искане за екстрадиция. Като оттук нататък бихме отговорили по същия положителен начин на евентуално искане на ОАЕ за екстрадиране на посочено от тях лице“, коментира още правосъдния министър.

Ако от страна на ОАЕ има допълнителни въпроси: "Комуникацията е следната – прокуратура – министър на правосъдието, външно министерство, дипломатическа служба, правосъдно министерство на ОАЕ в организационната му форма, в която то е учредено там и респективно изразяване на насрещна воля".

Министър Кирилов уточни, че служебно му е известно, че преди година и половина МВнР е открило дипломатическо представителство в Абу Даби. "Там имаме дипломати, които са на служба и които са на разположение да осъществяват взаимодействието между органите на двете държави."

В тази дълга верига от комуникация обаче си задаваме въпроса ще бъде ли екстрадиран скоро Васил Божков, а защо бизнесменът избра ОАЕ, ВИЖТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com