Прокуратурата изглежда не е разпитала много важни фигури, свързани документално с КТБ

4739
Прокуратурата изглежда не е разпитала много важни фигури, свързани документално с КТБ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Вече четири пълни години изминаха, откакто избухна аферата "Корпоративна търговска банка (КТБ)", но развръзката изглежда все така далеч във времето. Причината - прекалено многото възли, навързани в тази афера, за част от които говори разследващият журналист Николай Стайков.

Стайков разкри, че много от лицата, които са свързани документално с аферата, изобщо не са разпитани от прокуратурата. Сред тях има лица от най-високо равнище в изпълнителната власт в България, както и високопоставени фигури в политиката и бизнеса, свързани с чужди държави и с техните конкретни интереси. Конкретни имена ще бъдат оповестени съвсем скоро - когато журналистическото разследване бъде завършено в цялост.

ВАС също обяви закона "Пеевски" за КТБ за противоконституционен

Пленумът на Върховния административен съд обяви в четвъртък за противоконституционно обратното действие на закона "Пеевски" за банковат...

Стайков призна, че е достигнал до въпросните данни след щателна проверки на изнесената документация по казуса и действията на прокуратурата по делото за КТБ. Разкритията той направи на Национална конференция "История на корупцията в България в годините на преход към демокрация, която се проведе в Дома на Европа.

Журналистът уточнии, че дали да бъдат разпитвани от прокуратурата лица, чиито имена са споменати в документацията по случая, става по преценка на наблюдаващия прокурор.

Николай Стайков е известен активист от "Протестна мрежа", като дълги години работи и във в. "Капитал". Той беше един от активистите на "Протестна мрежа", които внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за участието на Цветан Василев в организирана престъпна група заедно с Делян Пеевски и Николай Бареков. Василев също отвърна със сигнал в прокуратурата за това, че е бил набеден с твърденията за участие в организирана престъпна група. Това се случи преди банкерът да избяга зад граница.

Иначе през тази година официално стартира делото "КТБ". Най-фрапиращите факти около него са следните - депутатът Делян Пеевски не беше привлечен по него, като ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че освен Пеевски Обама и Путин също не били обвиняеми и че държавното обвинение щяло да търси евентуални връзки на Пеевски "в други 24 производства", свързани с аферата "КТБ". Вторият фрапиращ факт е, че обвинението по делото е 5000 страници и то трябва да бъде прочетено на глас.

Бивши директори на КТБ със сигнал за Борисов за нерeдности, питат за 142 млн. лева

Над 10 сигнала относно пропуски, документални непълноти и кражби на документи и активи от масата на несъстоятелността на КТБ са били из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com