Прокуратурата нареди на ДАНС да провери склада с машините за гласуване

6492
Прокуратурата нареди на ДАНС да провери склада с машините за гласуване
Снимка: БГНЕС

Прокурор от Софийската градска прокуратура нареди на ДАНС да направи проверка в склада, в който се съхраняват машините за изборите, които ще се проведат другата неделя. Поискана е и информация от ЦИК.

Прокурори не са влизали в склада. Те са връчили писма на жандармерията, които охраняват склада на "Карго Партнърс", за предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка.

Борисов за 228-те машини: Хванахме ги по боксерки и все още нямам отговор (ВИДЕО)

„Вчера ги хванахме по боксерки и още нямаме отговор за допълнителните 228 машини, какъвто да ни удовлетвори". Това заяви бившият ...

В петък, 5 ноември, в Софийска градска прокуратура в късните часове е входиран сигнал от дружеството "Сиела Норма", вносител на устройствата за машинно гласуване на предстоящите избор. В него се излагали твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР. Затова дежурен прокурор незабавно възложил проверка по Закона за съдебната власт на ДАНС, която да се извърши в срок до 48 часа, според официалното съобщение на прокуратурата. Но от "Сиела Норма" опровергаха, че са подавали сигнал за неправомерни действия на полицаи.

Според уточнението на компанията-доставчик на машините за гласуване, тя подала сигнал относно действия на ЦИК и с оплакване, че няма достъп до въпросните 228 машини. "Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров сигнализира компетентните органи за запечатването на устройствата по нареждане на председателя и секретаря на Централната избирателна комисия, видно от писмо с Изх. № ПВРНС-23-153/04.11.2021 г., копие от което е адресирано до Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" на МВР, в склада, определен в писмото от председателя и секретаря на Централната избирателна комисия, собственост на дружеството „Карго Партнер" ЕООД, и достъпът до тях ми е отказан".

Писмото с изх. № ПВРНС-23-153/04.11.2021 г., подписано от председателя на Централната избирателна комисия – г-жа Камелия Нейкова и секретаря на Централната избирателна комисия – г-жа Севинч Солакова, съдържа следното уведомление: "Специализираните устройства за машинно гласуване, които не са част от Договор № 38 от 19 октомври 2021 г. следва да се складират в обособен сектор от склада на "Карго Партнер" ЕООД и да не се допуска разпечатването им. След разтоварване на машините камионът може да бъде освободен. Следва да ни предоставите опис, съдържащ серийните номера на доставените СУЕМГ, които не са предмет на Договор № 38 от 19 октомври 2021 г., както и да ни уведомите по колко СУЕМГ ще се използват за всяка от посочените от Вас дейности."

Междувременно от МВР също изпратиха уточнение във връзка със случая: "В подадения сигнал до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ. В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада. Разпространеното съобщението е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма".

Мъгла относно "нелегалните" 228 машини за гласуване - коментари от ЦИК и доставчика

Тези 228 машини не са част от договора със "Сиела Норма" за провеждане на изборите (2 в 1) на 14 ноември. Това заяви зам-председателят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com