Прокуратурата ще снема обяснения от Борисов за къщата в Барселона

9862
Прокуратурата ще снема обяснения от Борисов за къщата в Барселона
Снимка: БГНЕС

По повод публикациите в испанската преса за т. нар. къща на премиера Бойко Борисов в Барселона, главният прокурор Иван Гешев каза пред БНР:

"Ще направя едно уточнение, че българският главен прокурор, каквото и да говорят така да ги наречем анархо-либералните кръгове, че българският главен прокурор е една всевластна фигура, която в реално време контролира всичко, дава в реално време указания на всички прокурори и всички слушат безропотно и маршируват под строй под „Тих бял Дунав“ сутрин в офисите си, това далеч не е истина, това е пропагандна теза. Българският главен прокурор няма как в реално време да знае всичко, по което се работи по всяко едно досъдебно производство или по всяка проверка. И между другото така е в цяла Европа. Българският главен прокурор чертае, да кажем задава целите, стратегиите или тактиката на прокуратурата и то в дълъг период от 7 години, колкото е мандата му. Така че аз едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, което се прави.

Но по най-важните дела имам представа, това в момента е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество, ще използват и други канали за връзка. По този случай, както и по всеки друг случай и всяка друга преписка и всяко производство, няма да бъдат правени компромиси, ще се работи по еднакъв начин. Единствения начин да убедим българските хора, че ние работиме за тях, а ние работиме за тях , защото те са нашия работодател и те ни плащат заплатата и единственият начин да ни повярват, че ние искаме да върнем чувството за справедливост, законност и ред в страната е да няма разлика, да няма различен подход към различните персони, които се проверяват.

Защото истината е, че чувството за нестправедливост в голямата си част се дължи на виждането, на разбирането на българските граждани, в немалка степен обективно, че за едни хора, дето са социално слаби и не разполагат с това, което ние наричаме връзки или с финансов ресурс, законът се прилага по един начин, а за други хора се прилага по друг начин. И аз не съм далеч от това да кажа, че това в голяма степен е вярно. За да обърнем тази тенденция и това усещане на българските граждани за несправедливост, ние трябва да действаме в еднакви случаи по еднакъв начин. Така ще работим и за в бъдеще. Не само премиера, която и да е държавна длъжност.

Независимо кой е, независимо дали е лице с имунитет, или лице без имунитет, като премиера, ще спазваме определените процедури. Това е стандартна проверка, събиране на доказателства, съжалявам, не доказателства, защото това е проверка данни, а изискване на информация от компетентните испански власти, снемане на обяснения от всички, включително и от премиера, при необходимост разкриване на банкова тайна за взимане на информация за транзакции, всичко, което се прави при стандартна проверка. Сега, нали ви е ясно, че при такъв медиен отзвук за този случай, дори само заради това, въпреки че не само с тази мотивировка, ние ще извършим пълна и компетентна проверка. Няма как да си позволим да е по различен начин и не можем да си позволим, защото трябва да покажем на българските граждани, че сме обективни“. Така на практика Гешев заяви, че ще се снемат обяснения и от премиера Бойко Борисов.

"Приватизацията в голямата си част беше криминален процес", каза той по повод намерението на прокуратурата да проверява целия процес. 

"Чакам в близките дни първата порция от проверени държавни структури и предприятия - 100 на брой. Едни от водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол", това са приватизационните сделки с най-големи активи".

По думите му, за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай. Гешев заяви, че прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, а политиците трябва да свършат своята работа:

"Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания, които да дадат на българските граждани справедливост".

"От този криминален процес получиха активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имат интерес да се запазят нещата каквито са до момента. И затова се развива тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, ама няма смисъл", коментира той.

Разследването на приватизационния процес ще върне в обществото чувството за справедливост, заяви обвинител номер едно и добави, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени:

"Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента".

Гешев посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да се анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините: "И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите".

Сийка Милева: Прокуратурата не работи по списък

Няма списък, прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по събрани доказателства. Това каза в интервю за БНТ говорител...

Гешев не разбира смисъла на консултациите за промени в Конституцията при президента Румен Радев. Той даде пример каква реакция би се появила, ако самият той започне консултации, примерно, за промени в Закона за адвокатурата: "Всички ще скочат и ще започнат едни писма до Европейската комисия как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и какво ли още не".

Според него същите хора, които описва, биха желали да се сложи намордник на прокуратурата, за да е безопасна за хората, стоящи зад тях:

"Видимо е кои хора прокарват тези интереси, от кои НПО се финансират и на кого са адвокати".

За връщането в България на бизнесмена Васил Божков Гешев каза, че това зависи от Обединените арабски емирства, не от българската прокуратура. 

"Аз съм български ястреб", заяви Иван Гешев по повод на това, че е определян като "американски ястреб". "Интересуват ме българските национални интереси", добави той.

За Иван Гешев къщата в Барселона е "рутинен случай"

Няма проблеми да разпитаме всеки, когато имаме данни или доказателства за нещо. Това е рутинен случай, единственото интересно е за ва...

Вижте още:

Интересните въпроси за къщата в Барселона

Къщата в Барселона и връзката с "Яневагейт" – заличавали ли са се следи?

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com