Прокуратурата внесе обвинение за подслушване срещу Цветанов в съда

24051
Прокуратурата внесе обвинение за подслушване срещу Цветанов в съда
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и срещу бившите директори на Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" в МВР Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, предаде БГНЕС.

Цветан Цветанов е обвинен, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му директори на СД "ОТО"-МВР Кацаров, Костов и Иванов да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. От действията му са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. Деянията на Цветанов са съставомерни по чл. 285, във връзка с чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това е вторият обвинителен акт, внесен срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след обвинението за престъпление по служба - присвояване на държавни средства. Ако съдът прецени, че Цветанов е виновен, то го грозят до 8 години затвор. Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка".

Кацаров, Костов и Иванов са обвинени, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства. Деянията им са съставомерни по чл. 387, ал.2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата.

Реално обвинението е това, заради което Цветанов попадна в обществения фокус през пролетта на миналата година след внесен сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев. Тогава Станишев обясни, че "неизвестен източник" му е пратил по мейла подробности за подслушване на над 800 телефона на политици, бизнесмени и общественици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com