Разкриха група за имотни измами, в която участват и служители на МВР

4840
Разкриха група за имотни измами, в която участват и служители на МВР
Снимка: iStock/Guliver

Към настоящия момент са задържани около 8 лица за срок от 24 часа. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров на брифинг във връзка с разкриване на организирана престъпна група за имотни измами, предаде репортер на БГНЕС.

Разследването е започнало по повод сигнал, че криминално проявен е сключил фиктивен граждански брак с починала жена, за която е установено, че притежава няколко апетитни имота в София.

Нов случай на избягал от полицейска сграда

28-годишният Емил Великов е избягал от сградата на Областната дирекция на МВР в Разград, съобщиха от Апелативна прокуратура – Вар...

„Така наречения младоженец , с помощта на служител от служба ЕСГРАОН е манипулирал системата, така че починалата жена и към момента да е жива за държавните институции”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя посочи, че групата е действала от 5 години на територията на столицата Сийка Милева заяви, че в състава на групата влизат държавни служители от състава на МВР, държавни служители от служба ЕСГРАО, като са събрани доказателства за участието на адвокат и частен съдебен изпълнител.

Към момента са установени случаи на прехвърлени имоти от 15 починали лица. „В моята дългогодишна практика, аз не съм срещал толкова добре организирана и арогантна група в поведението си, в която да участват множество длъжностни лица, в това число и служители на МВР”, каза Стефан Банков, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР.  Сред 8-те задържани за 24 часа има и служители на МВР.

Задържаните служители на МВР са търсили данни за самотни възрастни хора без наследници, съобщава "24 часа". Ако имат такива, други участници в бандата - от ЕСГРАОН, заличавали данните за тях в системата. Изчаквали самотната жена да умре. След това служител на ЕСГРАОН издавал фалшиво удостоверение за граждански брак на член на групата с мъртвата баба. След това задействали схемата с придобиването на имотите й като наследници.

Бандата е действала от 5 години, показало разследването на ГДБОП, "Вътрешна сигурност" и Специализираната прокуратура. Някои от задържаните са попадали и друг път в разработки за имотни измами, но не по новата схема с живия мъртвец.

На ниво проект: По 10 ст. отгоре ще взима служител в МВР във времето на разположение

Определеният размер на допълнителното възнаграждение за времето, през което държавен служител е на разположение, е 10 стотинки. Това е...

"Схемата с фалшив граждански брак от Русия е нов момент в престъпната дейност на имотните измамници. Държавата е извън Европейския съюз и проследяването на истинността на документа е трудно. Случаят е интересен от научна гледна точка. В дългогодишната ми практика не съм виждал толкова добре организирана и арогантна група, в която участват и служители на МВР, които са давали идентификационни данни на граждани", заяви шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков.

Досега е доказано прехвърляне на имоти на 15 починали. Стойността им е над 1 млн. Двама от бандата са задържани в банков клон в София в сряда. Явили са се като "младоженец" и съпруга. Интересното е, че единият бандит е бил дегизиран като починалата жена, за да заблуди банковите служители. Двойката отишла в банката, за да изтегли 600 хил. лв. от сметката на починалата. Арестувани са преди да вземат парите. Оказало се, че безсрочната лична карта на починалата е била осигурена от служител на МВР. Бракът този път бил сключен в България, поне според фалшивото удостоверение. Разследващите са предотвратили и прехвърляне на скъп имот на бул. "Витошка", близо от Съдебната палата.

Стефчо Банков от МВР поясни, че се разследват още служители на МВР за участие в схемата, които още не са задържани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com