Решения за обезщетения и против обезщетения заради теча на данни от НАП падат пред Върховния съд

1400
Решения за обезщетения и против обезщетения заради теча на данни от НАП падат пред Върховния съд
Снимка: iStock/Guliver

Няколко съдебни решения "за" и "против" изплащане на обезщетения заради гигантското изтичане на данни от НАП преди 2 години бяха отменени от Върховния административен съд (ВАС). Делата са върнати за прераглеждане, тъй като са били допуснати съществени нарушения, заради които не са изяснени факти и обстоятелства от значение за спора, пише в мотивите на ВАС, според в. "Сега".

В две от делата са присъдени обезщетения от 100 лв. (Административен съд Добрич) и 200 лв. (Административен съд София-град) И в двата случая ВАС посочва, че съдилищата не могат да кажат какво е направила и не е направила НАП за защита на личните данни, тъй като не са експерти и трябва съдебно-техническа експертиза. Без нея е невъзможно да се каже направено ли е всичко необходимо, казват от ВАС.

НАП търси дължими данъци от 7000 физически лица за интернет търговия

Националната агенция за приходите ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от онлайн търговия. Данните са предоставени ...

Според други две съдебни решения на Административния съд в София, ищците нямат право на обезщетение от НАП. Само че ВАС не е на същата позиция и указва пак да бъде изготвена техническа експертиза, но и няма съгласие с първата инстанция за недоказаност на претърпяната от жалбоподателя вреда.

"Неправилен е и изводът на съда, че ищецът не бил претърпял вреда, тъй като преживеният стрес и безпокойство не са довели до трайно изменение в ежедневно битовите навици и поведение. Ищецът сочи като неимуществена вреда, чието обезщетяване иска, преживеният от него стрес, безпокойство и притеснение. Тези негативни преживявания са състояние на духа, което не във всички случай дава отражение на обективното поведение на физическите лица в ежедневието им", пише в мотивите на ВАС.

В практиката на Върховния административен съд вече има окончателно признато обезщетение по Закона за отговорността на държавата вследствие на теча на данни от приходната агенция през 2019 г. Това се случи през май, когато една от жертвите осъди НАП да X плати 500 лв.

В същото време все още няма наказателно дело в съда срещу хакерите, които атакуваха информационната система на НАП. Разследването по случая е приключило, но предстои да бъдат прецизирани на обвиненията, чак след което обвинителният акт може да бъде внесен в съда.

НАП пак погна над 2100 фирми за наличие на големи суми в кеш

Национална агенция за приходите съобщава, че извършва проверки на място в над 2 100 фирми за нелогично високи касови наличности. В годи...

Малко след теча на данни от приходната агенция бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков, които получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков пък беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Но вече две години до съд не се стига.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com