СГС: Либийски офицери трябва да платят 500 000 лв. на Валя Червеняшка заради мъченията

3521
СГС: Либийски офицери трябва да платят 500 000 лв. на Валя Червеняшка заради мъченията
Снимка: pixabay.com

Близо 13 години след края на "СПИН процеса" в Либия и завръщането на българските медици у нас, една от медицинските сестри, която беше подложена на мъчения и съдена по делото, Валя Червеняшка е със спечелено дело срещу мъчителите си.

Софийският градски съд (СГС) осъди 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. за неимуществени вреди, причинени на Червеняшка. Съдебният състав приема за безспорно установено по делото, че тя е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания в периода 09.02.1999 г. - 24.07.2007 г. Решението на съда можете да видите ТУК.

За да съдят мъчителите си от Либия, медицинските ни сестри трябва да платят хиляди

Ако иска справедливост, една от измъчваните ни в Либия медицински сестри - Валя Червеняшка, трябва да плати 23 060 лева адвокатски хоно...

Магистратите признават, че в либийския затвор Валя Червеняшка е била подложена на многобройни жестоки мъчения - бой с тояги, увисване на вериги, пускане на ток, душена, влачена за косата, заплашвана да бъде разкъсана от специално обучени полицейски кучета.

Съдиите обаче отхвърлят като неоснователен и недоказан предявения иск за имуществени вреди в размер на 55 334,56 лв. Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Софийски апелативен съд.

Сагата започна през 1999г. когато българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи. Властите повдихнаха много обвинения, включително заговор срещу Джамахирията и умишлено заразяване на над 400 либийски деца със СПИН. В последствие към обвинените беше присъединен и съпругът на Кристияна Вълчева д-р Здравко Георгиев.

Actualno.com припомня, че д-р Ашраф получи подобно съдебно решение още през март 2012 година. Тогава Холаднски съд присъди обезщетение от 1 милион евро заради мъченията, които той е изтърпял по време на изфабрикувания процес за заразяване на либийски деца със СПИН. Още за решението можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Шест години от освобождението на медиците ни в Либия

На днешната дата - 24 юли, се навършват шест години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в л...

ХРОНОЛОГИЯ НА МЪЧЕНИЯТА: Процесът и обвиненията в Либия можете да ПРОЧЕТЕТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ.

Първоначално делото беше гледано от Народния съд в Либия, но през 2000г. обвиненията в заговор срещу Джамахирията отпаднаха и процесът беше прехвърлен в Бенгази. Там медицинските сестри и палестинският лекар бяха признати за виновни за умишлено заразяване със СПИН и осъдени на смърт, по-лека бе само присъдата на д-р Здравко Георгиев.

През 2007 г. Върховният съд на Либия потвърди заключенията за вината на българските медици и д-р Ашраф, но замени смъртните присъди с доживотен затвор. Освен това разрещи наказанието да бъде изтърпяно в България.

През юли 2007 г. съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия, отиде със самолета си в Либия и доведе българите и палестинския лекар. Президентът Георги Първанов ги помилва и те бяха свободни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com