Съдът отново отказа да смекчи мярката на Десислава Иванчева

2219
Съдът отново отказа да смекчи мярката на Десислава Иванчева
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Апелативният специализиран наказателен съд за пореден път остави без уважение поисканото от Десислава Иванчева, която е под домашен арест, изменение на мярката й в по-лека. 

Това е третото разглеждане от съда на искане за смекчаване на наложената мярка на Иванчева. Припомняме, след обжалване на пръвоинстанционната присъда от 20 години лишаване от свобода, Апелативният спецсъд намали присъдата й на 8 години, а Иванчева предприе обжалване на трета инстанция.

Съдът остави без уважение молба на Десислава Иванчева

Апелативният специализиран наказателен съд остави без уважение молбата на подсъдимата Десислава Иванчева за изменение на мярката и за н...

"Аз не съм осъдена, а излежавам от две години присъда", посочи пред съдебния състав Иванчева, пояснявайки искането си за по-лека мярка и уточни, че досега е изтърпяла 8 месеца арест, още 1 месец затвор и 2 години домашен арест. "Аз съм държана прекомерно", категорична е бившата кметица на столичния район "Младост" и упрекна съда, че "се възползва с власт", за което й бе направена забележка.

В хода на делото, защитата на Иванчева настоя съдът да преосмисли наложената й мярка домашен арест, продължаващ близо 3 години и определи срока за неоправдано дълъг. Рисковете от престъпление трябва да са реални, подчерта адвокатът на Иванчева и изтъкна, че подзащитната му е имала идеално процесуално поведение, никога не е била причина за отлагане на делото и при наложената й тежка присъда от 20 години затвор се е явявала на заседанията и не е правила опити да се укрие.

Самата Десислава Иванчева потвърди казаното от защитата и заяви, че в съзнанието й никога не е имало умисъл да се укрие.

Като допълнителни причини да поиска по-лека мярка Иванчева посочи, че е развила страх от излизане навън, с който трябва да се пребори, разказа за влошеното здравословно състояние на майка си, за която иска да се грижи и приложи медицинска документация за налагащи й се изследвания и прегледи във връзка с ин витро процедура. Тя разказа, че не винаги получава навреме разрешения от съда за медицински прегледи и изследвания. "Пречи ми се да се възползвам от правото си на свободно лечение и свободно придвижване", посочи тя.

Иванчева се оплаква, че я мотаят по молби да ходи на лекар защото подкрепя протестите

Намекна ми, че ще разрешава лечение, само ако съм послушна. Така бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която...

Представителят на държавното обвинение заяви, че не се възпрепятстват исканията й за медицински манипулации и в 90% от случаите й се издават разрешения. Той е категоричен, че мярката домашен арест е единствената адекватна мярка и настоя съдът да не уважи подадената молба за по-лека мярка.

Според съда наложената й мярка е съобразена с всички обстоятелства и здравословното състояние на Иванчева, а продължителният срок на домашния й арест е свързан с правната сложност на делото. В крайна сметка съдът определи, че исканото изменение на мярката в по-лека е неоснователно. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

Автор: Ива Иванова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com