Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вдовицата и дъщерята на Алексей Петров осъдиха прокуратурата

16 май 2024, 07:20 часа • 56046 прочитания

Вдовицата и дъщерята на убития преди близо година Алексей Петров осъдиха прокуратурата за 74 000 лв. Това пише в електронното деловодство на Софийския градски съд, съобщи в. "Сега".

Делото за обезщетение по Закона за отговорността на държавата беше заведено приживе от Петров, а след убийството му близките му не се отказаха от процеса. 50 000 лв. от тази сума е за неимуществени вреди, а останалата - за неимуществени. Отделно прокуратурата е осъдена да плати и над 3300 лв. разноски по гражданското дело.

Ако бъде окончателно осъдена, прокуратурата ще дължи обезщетението с лихвите. От 17 април 2018 г., откогато е в сила оправдателната присъда, заради която Петров съди държавното обвинение за вреди, до днес натрупаните лихви са 48 450 лв.

Абонирайте се за зрелището Фюри - Усик

ОЩЕ: Прокуратурата разследва Васил Божков за Алексей Петров в отделно дело

Делото "Октопод"

Петров настояваше да получи 200 000 лв. обезщетение заради дело за присвояване и пране на пари, които беше отделено от прословутия процес "Октопод". По него той беше съден, че през 2006 г. - 2009 г. е участвал в присвояването на 3 308 944 лв. от две дружества, изпрал в периода 2008 - 2105 г. За всичко това той беше обвинен през юли 2016 г.

Съдия Ели Анастасова отбелязва в решението си, че Петров е бил обвиняем 5 месеца, преди да бъде предаден на съд. По делото свидетелства адвокат Ина Лулчева, която беше адвокат на Петров. Тя припомня, че срещу клиента ѝ бяха образувани куп дела. Заради делото, което било свързано с търговската му дейност, отношенията с бизнес партньорите му се развалили, той се чувствал потиснат, страхувал се, че делата никога няма да приключат. Освен това Петров имал проблеми и в създадения от него Съюз за стопанска инициатива на гражданите.

ОЩЕ: Четирима мъже са били задържани за убийството на Алексей Петров: Кои са те

И друг адвокат - Лъчезар Таков, свидетелства по делото. Той разказва, че е познавал Петров от 1989 г., когато постъпил като юрисконсулт в отряда на баретите, чийто началник група бил Петров. Процесът се отразил тежко върху емоционалното състояние на бившата барета, който бил горделив човек с високо мнение за себе си. В този период Петров започнал и преподавателската си дейност в Пловдив, като същевременно преподавал и в УНСС. Притеснявал се да преподава на студентите, предвид привличането си като обвиняем, много от бизнес партньорите му в Съюз за стопанска инициатива на гражданите започнали да напускат, Петров се затворил в себе си, ограничил социалните си контакти, скарал се с най-близките си роднини, променил се и се отчуждил.

В решението на градския съд се посочва още, че Петров е бил преподавател в два университета и обвинението накърнило преподавателския му престиж и репутация. Следва да се съобрази и обстоятелството, че той е бил известна обществена фигура и широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение сериозно е засегнало в негативна степен авторитета му в обществото, мотивира се още съдия Анастасова. Нейното решението не е окончателно. Както прокуратурата, така и роднините на Петров може да го обжалват пред апелативния съд, тъй като съдът не приема цялата им претенция за 200 000 лв. неимуществени вреди.

Абонирайте се за зрелището Фюри - Усик

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес