Зам.-вътрешният министър се опита да убеди, че няма да има безконтролно следене

1670
Зам.-вътрешният министър се опита да убеди, че няма да има безконтролно следене
Снимка: БГНЕС

Няма да има безконтролно подслушване, ще трябва разрешение от съда. Разликата е единствено в периода на подслушване. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Необходимостта от такава мярка Гунев обясни въвеждането на срок от 3 години за подслушване и следене с примера със Сан Бернардино. Процесът на радикализация може да е дълъг, смисълът на мерките е превенция, поясни зам.-правосъдният министър. Според него е трудно данни, които ни подават партньорски служби, не могат да се оформят като доказателство в съда и затова трябвало да се действа превантивно – да не допуснеш някого да отиде да се среща с опасни хора в Близкия изток.

ДАНС ще може да ни подслушва години наред, без да се отчита документално

За съжаление трябва да свикнем с мисълта, че ще бъдем повече наблюдавани и е необходимо да увеличим част от демократичните свободи, за ...

„През седмица минават чуждестранни главорези”, опита да изясни картинно ситуацията Гунев пред Нова телевизия. На директен въпрос дали с антитерористичния закон може да се разчистват сметки, зам.-министърът повтори, че съдебният контрол относно подслушването ще остане. Всеки съдия може да съобрази дали става въпрос за политическа репресия или за тероризъм, смята той.

Припомняме, че спорните промени за по-дълъг срок на подслушване и следене, при това "без да се изготвят веществени доказателства" т.е. документация какво се върши, всъщност се залагат през Преходните и заключителни разпоредни на антитерористичния закон и се изменя Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Съдебното разрешение се дава, за да се започне следене, но остава въпросът как ще се потвърди какво е свършено по време на това следене, щом не се води архив т.е. не се изготвят веществени обстоятелства.

Гунев потвърди и, че съгласно предвидените мерки, които тепърва ще минат през парламента, може да бъде прекъснато директно телевизионно предаване при критична ситуация. Търсим баланса, през следващите две седмици на обществено обсъждане ще се обърне внимание на определени неща, в парламента ще има дискусии, каза зам.-министърът.

Складът, от който са откраднати елементи за строящата се ограда по границата с Турция, не е достъпен за обикновени граждани. Има обаче огромно поле и от там би могло лесно да се стигне до базата, коментира още Гунев.

Съвсем скоро полицейската държава в България става факт - по закон

При провеждането на антитерористична операция на практика няма да има граждански права и свободи. Това предвижда проект за закон в сфер...

Гунев обясни и че вчера голяма група мигранти всъщност не е била задържана, а спряна да влезе в България. Мигрантите опитали да минат не през КПП и като видели полиция, се върнали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com