Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравето на Иванчева се влошава, съдът не се трогва: Позиция на "Зелен Младост" (ВИДЕА и СНИМКИ)

14 май 2024, 15:14 часа • 2945 прочитания

Вчера (13.05) мина поредното заседание по делото на бившия кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева за влошеното ѝ здравословно състояние.

Делото касае иск на Иванчева за липса на адекватно лечени в затвора в Сливен, където тя излежава 6-годишната си присъда. Заради липсата на лечение тя твърди, че се увеличил размерът на микроаденомът (туморът ) на хипофизата ѝ.

"Зъбите ѝ се клатят и всеки момент може да загуби една част от тях. Шест пъти ѝ записваха часове в София и после не я водиха на преглед, но и не отменяха часа, предизвиквайки неудобство за докторите в клиниката. В един от последните случаи я конвоираха от Сливен до София и пак не я заведоха. Впоследствие на Деси ѝ беше открита астма. Предписан ѝ е инхалатор, но и до него няма редовен достъп" - това твърди сдружението "Зелен младост" в своеобразен репортаж за случая: Десислава Иванчева: Целенасочено не ми позволиха да се погрижа за здравето си

От сдружението смятат, че на последното заседание се е изяснило следното - Иванчева не е имала адекватен личен лекар, защото затворът в Сливен няма сключен договор за такъв тип услуги със Здравна каса (НЗОК). Лекарят, с който тя е работила - д-р Стефан Панайотов, е разчитал на документи, които Иванчева е нямало как да осигури заради факта, че е в затвора.

"Все пак д-р Панайотов е осъзнал в един момент, след намесата на лекари към омбудсмана, че състоянието на Деси е сериозно. Назначили са и служебно нов личен лекар, който е извън затвора – д-р Сатиен Подора. Незнайно защо ѝ избират лекар, който практикува в гр. Кермен - лекарят поне има право да изписва рецепти за лекарства по НЗОК и да издава направления – права, които докторът от затвора няма. За всичко, което Деси е искала и молила във връзка с лечението ѝ, е трябвало да подава писмени молби, а тя за много от нещата нямала. Обаче за всичко, което е трябвало да уведомят Деси, няма нито един писмен документ, всичко е било в устна форма. 8 месеца са я разигравали, докато я изпратят в ендокринологията в София, за да докаже, че наистина има микроаденом на хипофизата от 2014 г. и се нуждае от хормонално лечение с "Достинекс", пишат от "Зелен младост"

Още: Биляна Петрова се нуждае от лечение в болница, но я връщат в затвора в Сливен, алармира Иванчева

Отношението към Иванчева

Съдия по делото е Мария Шишкова – бивш заместник-главен прокурор по времето на Сотир Цацаров. От "Зелен Младост" напомнят и, че предсрочното освобождаване на Иванчева зависи от сливенския окръжен прокурор Веселин Гангалов, който е преместен там след закриването на Апелативния специализиран съд. Делото на Иванчева, което завърши с присъда, мина през специализираното правосъдие. 

"Зелен Младост" твърди, че съдия Шишкова не е допуснала малкия син на Иванчева в съдебната зала. Валентин-Александър и баба му са чакали Иванчева 3 часа пред съдебната зала. Когато тя излиза, служител на реда на практика не ѝ позволява да види детето си за повече от няколко минути - видео може да видите: тук

Интересна друга случка със съдия Шишкова е записана от "Зелен Младост" в съда - вижте тук.

Бившата заместничка на Иванчева - Биляна Петрова, не е допусната като свидетел, тъй като на ГДИН им трябвало повече време да организират конвоя, въпреки че тя е била в София предишния ден за лечение, а искането за допускане на свидетел е било предадено преди седмици, казват още от "Зелен Младост"

Още: Молба за изслушване: Десислава Иванчева и Биляна Петрова да свидетелстват по случая "Нотариуса" в парламента

Снимки: Сдружение „Зелен Младост“

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес