Братската могила в Пловдив - един от паметниците на социализма, с който никой не знае какво да прави

10334
Братската могила в Пловдив - един от паметниците на социализма, с който никой не знае какво да прави
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Идеята за създаване на Братска могила в Пловдив като знаково място за поклонение на героите от Освобождението, Съединението, антифашисткото въстание през 1923 година и партизанската борба, възниква още в средата на 50-те години на миналия век. Победители на първия са арх. Любомир Шинков и арх. Матей Матеев. Техният проект, обаче, е трябвало да увенчае Небет тепе, Трихълмието. Дали поради тази причина, дали поради друга, той не се осъществява. Ако беше станал, днес Пловдив щеше да има сходна на Бузлуджа визия.

На втория конкурс не се явяват никакви кандидати. Идеята наглед замира, но през 1967 е обявен нов конкурс и той вече има резултат. Автори на проекта са отново арх. Любомир Шинков, но този път в екип с арх. Владимир Рангелов и скулпторите проф. Любомир Далчев, Ана Далчева и Петър Атанасов. Мястото на монумента е променено- то се намира в източната част на парк "Отдих и култура" в непосредствена близост до създадения по- късно Гребен канал.

Как са лекували в миналото - находки в Музея на медицината в Пловдив

Странна и зловеща болест, чиято причина не се знае и досега, покосява половин милион души в Европа, Северна Америка и Индия от 1917 до ...

До 1971 година е готов техническият проект и започват строителните работи. Тържественото откриване на паметника става на 9 септември 1974 година лично от Тодор Живков, а мемориалът е посветен на 30- годишнината от 9 септември 1944 година.

Братската могила съзнателно е изградена по подобие на тракийските могили. Погледната отгоре, тя прилича на стилизиран каменен венец. Опасана е от 90 м дълга скулптурна композиция, в която са преплетени фигурални моменти от различните периоди от историята на България- Освобождението, Съединението, Балканската война, Първата и Втората световни войни, партизанското движение. В центъра е горял вечен огън. До ден днешен Братската могила приютява тленните останки на общо 126 участници в партизанското движение в България- те са положени в траурна конструкция, съставена от квадратни бронзови урни в стена. Всяка от тях е белязана с петолъчки в ъглите. Сред тях са останките на Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова, две от участничките в групата Петимата от РЕМС. По-късно дейността на тази група стана основа на филма "Черните ангели".

От 1974 до 1989 година Братската могила бе една от забележителностите на Пловдив, посещавана от туристи. Тя беше и задължителен елемент на всяка сватба, станала в този период. След подписване в Дома на младоженците, младите поднасяха букети в криптата.

Грозно посегателство: Унищожиха част от украсата и осветлението на Коледна елха в Пловдив

Само ден, след като бяха тържествено запалени светлините й, Коледната елха в пловдивския район "Западен" стана обект на грозно посегате...

После започна голямата разруха. Известно време могилата беше достъпна, но това доведе до кражби. Скулптурите на Любомир Далчев пострадаха, крадците буквално ги разчлениха, за да вземат металните части. После вече бяха сложени метални врати с катинар. Периодично бетонните блокове, оформящи покрива на Братската могила, стават обект на атаки със спрейове, но обикновено преди 9 септември местната организация на БСП предприема почистване и поднася цветя пред фигурата на Септемвриеца. Докато тъне в забрава в Пловдив, Братската могила привлече вниманието на Холивуд. Преди четири- пет години в нея бяха заснети сцени от две продукции - "Hellboy" 3 с Мила Йовович и "Doom" с Нина Бергман.

Подобно на кино "Космос", бивше "Комсомол", и този паметник от времето на социализма не може да си намери мястото в днешните времена. Не че липсват идеи, сегашният кмет Здравко Димитров още в качеството си на районен кмет преди девет години имаше идеи да съживи пространството, да го превърне в място за култура, обмисля се идея и за музей. Тогава нищо не стана.

Днес, макар и все пак да се споменава епизодично като възможност, Братската могила отиде съвсем в периферията на вниманието. Близо до нея беше построен първият мол в града, който и днес е най- оживеният, строят се и затворени жилищни комплекси. Времето си върви и отнася и нея, както и други неща, които при създаването си са изглеждали вечни и безспорни. Отнася и изкуството, вложено в нея чрез скулптурите на Любомир Далчев и съпругата му Ана Далчева. Както отнася и стенописите на Йоан Левиев, Георги Божилов- Слона, Димитър Киров в чинията на Бузлуджа, както вече отнесе редица ценни културни артефакти, удавени във водовъртежа на историческите времена. За това наистина може да се съжалява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com