Как алкохолът вреди на кожата ни

9023
Как алкохолът вреди на кожата ни
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек, който пие алкохол, е забелязал връзка между неговите жадни нощи и отвратителни пъпки ден-два по-късно. Това и общото усещане за това, че кожата се е превърнала в пергамент за една нощ - изсъхнала до лющене, са най-честите последствия от алкохола.

И така, какво точно се случва с кожата, когато пиете толкова много? Защо тялото преработва алкохол по различен начин от водата, оставяйки ви дехидратирани и със зачервено лице?

Токсични странични продукти

Първо, тялото метаболизира алкохола через ензим в черния дроб, който отделя страничен продукт, наречен ацеталдехид. Този страничен продукт е токсичен за тъканите на тялото. От своя страна тъканите и кожата на тялото са дехидратирани, което причинява преждевременно стареене на кожата (като бръчки). Сухата кожа също е трамплин за появата на пъпки след преяждане.

Междувременно алкохолът причинява възпаление на телесните тъкани, освобождавайки хистамин, който разширява капилярите на кръвта, а ефектът е зачервяване на кожата.

Алкохолът разширява порите на кожата, което води до черни точки и бели точки. И ако не се лекува правилно, може да продължи да причинява възпалени кожни папули (подутини, подобни на лезии) и кистозно акне.

Освен това, и това вече го знаехме, консумацията на алкохол влошава съня ви и дехидратацията компрометира регенеративния цикъл, в който тялото ви влиза, докато си почивате. Това намалява нормалния клетъчен оборот и води до нездравословен, сив тен.

Алкохолът не е единственият дехидратор. Кофеинът има подобни ефекти върху организма. Той също се метаболизира в черния дроб, след това действа като диуретик (оттук и познатото желание да се използва тоалетната след пиене на кафе). Диуретиците също дехидратират телесните тъкани и кожата, което от своя страна води до бръчки и преждевременно стареене. Кофеинът може да стресира черния дроб също толкова агресивно, колкото и алкохолът, когато се консумира в толкова големи и чести количества.

Кой алкохол е най -малко вреден за кожата?

Бирата може да е най-вредна за кожата. Бирата има повече добавки, като соли и захари, които ще добавят повече стрес към черния дроб, който ще се метаболизира, както и ще бъде прекалено дехидратираща. По същия начин тъмните течности имат повече добавки, отколкото бистрите. Най-малко вредното за вас вероятно е червеното вино. Това е така, защото червените съдържат ресвератрол, който действа като антиоксидант за тъканите и кожата и помага да се освободи тялото от вредните свободни радикали.

Как да пием и да намалим до минимум напрежението върху кожата

Препоръчва се редуване между порция алкохол и чаша вода. Това може да сведе до минимум вредните ефекти на алкохола върху кожата, като хидратиране на  тъканите и кожата. Храненето преди или по време на пиене ще предотврати страничните ефекти, тъй като част от алкохола ще премине вместо това през стомашно -чревната система заедно с храната, така че двете се метаболизират заедно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

8 досадни навика на половинката, които ще убият и най-силната любов

Кои положителни черти на характера всъщност ни вредят?

Вещества и витамини, които активират загубата на тегло

Манипулирането е толкова лесно: 7 признака, че сте лесен за управление човек

Знаете ли от какво се прави пластмасата?

6 причини, поради които диетата и тренировките вредят на красотата ви

Кое е чувството, което хората губят първо преди смъртта?

6 напитки, с които да започнете деня си, които не са кафе или чай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com