Бизнесът в Добрич пред зам.-социалния министър: 30% е дефицитът на кадри в туризма

2178
Бизнесът в Добрич пред зам.-социалния министър: 30% е дефицитът на кадри в туризма
Снимка: Йорданка Калчева

Следващият туристически сезон ще е трагичен. Това каза на среща със зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова председателят на браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България Димитър Димитров. Той цитира данни от миналата седмица за ръст на ранни записвания между 7 и 9%, а в същото време „минус 30 на сто са желаещите да работят в туризма“. Обяснението му е, че квалифицираните кадри отиват зад граница заради по-доброто заплащане на труда.

„Искаме да обучаваме, но няма кого. В момента липсва персонал дори за хотели и ресторанти в градовете“, каза още Димитров. Той настоява да бъде разширен обхватът на страните от бившия СССР за наемане на персонал, както и да се удължи от 3 на 6 месеца срокът на наемане на чужденци в туризма, а дори и с постоянни договори.

Над 2,8 млрд евро са приходите на България от международен туризъм

За последните три години - от 2015 г. досега – България е с 31% ръст на международните туристи. Това каза Николина Ангелкова по в...

Обяснението на зам.-министър Русинова е, че процедурите по удължаване на срока на пребиваване в страната ни на персонал от други държави е в компетенциите на Министерството на външните работи, МВР и ДАНС. Тя увери, че ще се разширят разговорите и с други държави.

Представителят на КРИБ на срещата Галина Митева постави въпроса за липсата на субсидирана заетост в земеделието, а този бранш също изпитва недостиг на квалифицирана работна ръка. Това е и причината земеделците вече да пренасочват дейността си. Митева изказа и опасенията си, че в новото райониране на страната има повече рискове, отколкото предимства за региона. Липсва и анализ за въздействието на преминаването на Добричка област от Североизточния район в Черноморски район.

Бизнесът постави въпроса какви мерки се вземат за връщане на българите от чужбина. Защото е ясно, че внесените работници ще си харчат спечеленото в техните страни.

От отговора на зам.-министър Русинова стана ясно, че през пролетта ведомството насочва усилията си към държави, в които има големи български общности и ще предложат на студентите там да стажуват в България. Препоръката на Русинова е да се прави активна реклама на работните места в страната ни.

Община Видин кандидатства с уникален средновековен фестивал за Годишните награди в туризма

Фестивалът „БъдинЪ“, който се организира шест поредни години от Община Видин, е номиниран в Професионални категории, раздел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com