"1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел

9768
"1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел
Снимка: iStock

На 09.11.2023 на събитието "Горивата и енергийната сигурност", представители на институциите и експерти коментираха горивата, енергийната сигурност и дерогацията за руския петрол в България. 

"Лукойл Нефтохим" нарушава евросанкции: Да или не?

СНИМКА: Лукойл Нефтохим Бургас

На кръглата маса беше обсъден и случаят с разследването на Центъра за изследване на демокрацията от тази сутрин, където се говори за нарушение на дерогацията от страна на "Лукойл", свързано с износ на гориво от руски петрол към трети страни като САЩ: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Заместник-председателя на Надзорния съвет на "Лукойл" Александър Величков коментира, че такъв доклад не е виждал и "Лукойл" по никакъв начин не е в нарушение. 

"Аз публикация така или иначе не видях, поне до началото на събитието. Всички се позовават на нея, но тя не съществува. Една от дъвките е. Създаваш информационен повод - едно изказване по телевизията в 7:30 сутринта, видите ли, че има публикация, която до този момент няма. След това всички почват да публикуват "леле, леле "Лукойл" прави страшни нарушения”, заяви Величков.

Публикация обаче има и то не къде да е, а в Politico - от 9:34 тази сутрин, събитието започна в 9:30 часа. Заглавието ѝ е красноречиво, дословно преведено: "Путин натрупа допълнително 1 милиард евро за военния си сандък (бел. ред. - препратка към ковчег) чрез вратичка в санкциите от България". Изрично в материала се посочва, че има помощ от България за случилото се и че спечелените пари са достатъчни за издръжката на ЧВК Вагнер за 1 година.

Величков даде допълнителни разсяснения, визирайки анализа на Центъра за изследване на демокрацията, международната организация Global Witness и финландски център за енергийни проучвания. В него има конкретни примери с твърдение за заобикаляне на санкции - доставка на нафта в Ротердам и доставка, минала през извънтериториални води до Малта към Флорида, САЩ.

"Става въпрос за два танкера. И естествено всички забравят фактите и хайде сега да пускаме изводи, които не се базират на нищо. Квотите позволяват износ именно на нискооктанов бензин", заяви Величков, според който курсът към Малта е с нискооктанов бензин (бел. ред. - в материала на Politico е написано нафта, 136 000 барела). Визията на "Лукойл" е, че този нискооктанов бензин не може да се ползва в ЕС и е "отпаден продукт".

Специално за случилото се при Малта, според Величков няма никакво основание за претенции - "каквото е извърешно, не е извършено в ЕС", а в офшорна зона. В анализа, цитиран от Politico, се казва точно това - че е имало пренатоварване в извънтериториални води на Малта, но малката държава е най-близката суша от мястото на претоварването. В материала на Politico също се добавя, че не изглежда да има пряко нарушение на действащите санкции, но защото са намерени законови вратички - затова и има призиви към Брюксел санкциите да се затегнат. "Няма нарушение на "Лукойл", каза Величков точно с тезата, че действието се е развило в офшорна зона. Как се стига до тази офошорна зона обаче не беше дискутирано от директора в "Лукойл".

"Вторият случай, за който ще говори въпросната публикация, която никой не я е чел и никой не гледа фактите - нещо в Ротердам е излязло. Да и това е един продукт, който има конкретен код - 27079999. Еврорегламент 833/2014 забранява нефта с код 2909 и продукти с кодове 2010. Всичко, което е извън тях по регламент, не влиза в обхвата на санкциите. Няма нарушение", коментира той. Но на конкретни въпроси какъв точно продукт стои зад 27079999 Величков не отговори конкретно.

Величков добави и че от България трябва да се изнасят нефтени продукти, които нямат потребление в страната, като ниско октанов бензин.

Извън руския петрол и санкциите

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира проекта за пренос на петрол от Александруполис към Бургас и заяви, че предстои предпроектно проучване, без което не е редно да се предприемат действия. Радев обаче се измъкна преди в дискусията да се стигне до темата какво изнася "Лукойл" и къде - сутринта енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията беше категоричен, че и сегашното правителство си затваря очите за "Лукойл". Премиерът акад. Николай Денков обаче даде обяснение какво става: Денков: Заобикалянето на санкциите от "Лукойл" не е в правомощията ни

"Изработваме пътна карта, имаме потенциални възможности и трасета. Предстои извършване на предпроектното проучване, без такова не мисля, че е редно да се пристъпва към следващи конкретни действия", сподели министърът за Бургас - Александруполис. ОЩЕ: По-евтини бензин и дизел: Кипър намалява акциза върху горивата

"Трябва да са ясни какви са бизнес моделите и съответно какви са потенциалните форми за публично и частно партньорство. Трябва да се направят необходимите препоръки за финансово структуриране и икономическа жизнеспособност", добави още той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

БВП на България нараства през първото тримесечие

Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

НСИ отчете най-ниска инфлация от април 2021 г.

КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоречие на политиката в ЕС

ЕБВР посочи основните рискове пред българската икономика

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика