Денков: Заобикалянето на санкциите от "Лукойл" не е в правомощията ни

1624
Денков: Заобикалянето на санкциите от "Лукойл" не е в правомощията ни
Снимка: iStock

Темата за прехвърляне от танкер в танкер на горива от руски петрол от "Лукойл" или за вкарване в други държави с фалшиви документи, с което "Лукойл" нарушава санкциите срещу Русия, не е в правомощията на българското правителство. Това заяви премиерът Николай Денков по една от горещите теми на 9 ноември. Той обясни защо - защото последното засега служебно правителство на Румен Радев, водено от Гълъб Донев, не е създало съответния механизъм за контрол, а е трябвало.

Още: Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените към 09.11.23

Заобикаляне на санкциите

Центърът за изследване на демокрацията по-рано излезе с анализ, чието заключение е, че "Лукойл" не спазва условията на дерогацията за руския петрол. Според енергийния експерт Мартин Владимиров, който работи за центъра, компанията изнася горивата от руски петрол към трети страни, а ѝ е позволено да го прави само за Украйна. Данните от анализа сочат, че от март до юли 2023 г. по този начин "Лукойл" е натрупал 1 млрд. евро печалба.

Още: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Владимиров даде и конкретни примери за изнесени количества до Нидерландия и за незаконно прехвърляне на друг кораб – чрез заобикаляне на санкциите -, който в крайна сметка се е озовал в САЩ. „Лукойл“ твърди, че не може да съхранява такова количество сурови горива в България и затова изнася, но от Центъра за изследване на демокрацията контраатакуват с конкретни цифри как това не е вярно. От "Лукойл" обаче контрират - въпросните примери не са коректно представени, и двата примера влизат в рамките на регламент 833/2014 (за санкциите срещу Русия, с 11 пакета досега): "1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел

Снимка: БГНЕС

Голяма част от информацията в доклада беше известна и преди това, каза Денков, така че няма особена изненада освен скалата на цялата тази схема за заобикаляне на санкциите. "Това, което трябва да се направи, е да се действа според законите. Там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени", обобщи той пред медии по време на посещението на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши у нас.

Още: Кьовеши разследва ключови инфраструктурни проекти в България за измама с евросредства

"Бяха казани много приказки за дерогацията в България и защо тя се удължава. Тя всъщност се скъсява – беше до края на 2024 г., но с решение на Народното събрание я скъсихме до октомври 2024 г. Постепенно трябва да преминем към неруски нефт. Това е различна тема", посочи премиерът.

Служебната власт не е направила нужния механизъм

"В правомощията ни е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да се намалят свръхпечалбите. Да се намалят средствата, които влизат в Русия за подпомагане на войната, и да се увеличат средствата, влизащи в българския бюджет", добави акад. Денков.

Още: Не дължим данъци: "Лукойл" си извади удостоверение от НАП

На въпрос пратили ли сме доклад в Европейската комисия за предприетите от нас мерки срещу заобикаляне на санкциите, Денков отвърна: "Това е една от темите, които обсъждахме с Лаура Кьовеши. Има директива, която изисква всяка страна членка да създаде координационен механизъм и да се види дали се заобикалят санкциите. Като дойдохме на власт, нямаше изготвен механизъм. Почнахме да го създаваме преди около месец".

"Компетенциите на Европрокуратурата в разследването на заобикаляне на санкции са много ограничени", посочи Лаура Кьовеши. "Първата стъпка беше ЕК да наложи механизъм за всички държави, които да следят за заобикаляне, за да се знае, че това е нарушение. Втора стъпка ще е (ЕК) да прехвърли компетенции към Европрокуратурата да разследва тези престъпления", каза Кьовеши.

Интересен аспект от материала на Politico за "Лукойл Нефтохим" - ЕК гледа данните за износ на годишна база, не на месечна, а така потенциално рафинерията би могла в края на годината да засили износа на продукти от неруски петрол и съответно - да стане много трудно да се открие има ли нередности.

Гледайте видео от изказванията на Николай Денков ТУК.

Още: Анализ: Как казусът с "Лукойл" е типичен пример за завладяната държава?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийната система на България е на кръстопът: Говори министърът на енергетиката Владимир Малинов

Поскъпването на любим продукт в ЕС се забави, в България обаче цената му расте

Домашните любимци в България вече имат специален магазин в eMAG с над 50 000 продукта

Вносител №1 на захар в света, принуден да внася заради най-лошата реколта от 1900 г.

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Строителството в София - по-скъпо от това в Барселона и Мадрид

NEXT BASKET - едно SaaS решение с допълнителни услуги и по-ефективно управление на онлайн бизнеса

„ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

НАП, Митниците и полиция влязоха в "Лукойл"

България и Южна Корея обсъждат съвместни покупки на природен газ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика