Банкер: Прозрачността на прегледа на банковите активи ще зависи от това дали има малко или много проблеми

2661
Банкер: Прозрачността на прегледа на банковите активи ще зависи от това дали има малко или много проблеми
Снимка: БГНЕС

Прегледът на качеството на банковите активи не би трябвало да има отрицателен ефект върху банковото кредитиране. Това отговори на въпрос на Expert.bg Оливер Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България) ЕАД, по време на бизнес закуска в София.

Той прогнозира, че подобна оценка на банковата система ще бъде регулярна и ще се прави на всяка втора или трета година. Ако имахме преглед преди няколко години нещо като КТБ (банката фалира пред 2014 г., бел.ред.) нямаше да се случи, смята банкерът. След прегледа на качеството на банковите активи ще бъде много по-ясна банковата система, смята Оливер Рьогл.

Ако не истерични за прегледа на банковите активи, то предубедени

От началото на 2016 г. до средата на следващата година ще се проведе преглед на качеството на активите в българската банкова система. В...

До колко изводите от оценката на активите на българските банки ще бъдат прозрачни, по думите на банкера, ще зависи "дали са открити малко или много проблеми". Рьогл обясни, че в различните страни, където е имало такъв преглед, степента на прозрачност е била различна. "Пълна прозрачност може да бъде контрапродуктивна", посочи Рьогл, като добави, че това ще зависи от БНБ.

На въпрос дали се очаква консолидация в банковия сектор през тази година Рьогл заяви, че не би изключил по-нататъшно консолидиране между гръцки банки след придобиването на "Алфа Банк" от "Пощенска банка". Тук има и натиск от страна на Европейската комисия да има контрол, заяви още той. Според него и прегледът на качеството на активите в банковата система би се отразило на евентуална консолидация, като добави, че това може да има значение за малки банки с недобри показатели за капиталова адекватност.

Какво икономическо развитие очаква петата по размер на активите банка у нас за 2015 г. и дали ще излезем от модела за финансиране основно от еврофондове може да прочетете в Expert.bg.

 

Горанов отрича да вземаме 2 млрд. евро дълг заради стрес тестовете на банките

“Основна предпоставка за поемане на държавен дълг е потребността от осигуряване на средства за рефинансиране на дълга в обращение...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика