Калин Христов: Не гледайте истерично на оценката на банковите активи

6339
Калин Христов: Не гледайте истерично на оценката на банковите активи
Снимка: БГНЕС

На упражнението, което представлява прегледа на качеството на банковите активи, не трябва да се гледа истерично или че то ще създаде сътресения. Това заяви по време на конференцията „Банките и бизнесът“ Калин Христов, подуправител на Българска народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“.

От началото на 2016 г. до средата на следващата година ще се проведе преглед на качеството на активите в българската банкова система. В края на октомври БНБ избра "Делойт България" за консултант, който да окаже методологична и експертна подкрепа при различните етапи на провеждане на процеса.

Синдиците на КТБ предявиха иск за 234 млн. лева*

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са предявили иск за рекордните 234 млн. лева. Това става ясно от седмичния им отчет. И...

Прегледът на активите не е стандартен регулационен процес, но в последните години се стандартизира, заяви Христов. Той обясни, че и сега подобен преглед се прави в отделни банки, но разликата при предстоящото „упражнение“ е в мащаба, както и във факта, че се прави едновременно за всички банки, което, по думите на Христов, ще създаде моментна снимка на банковата система. Подуправителят на централна банка все пак изтъкна, че не трябва да се мисли, че прегледът на активите ще реши всички проблеми в сектора.

Що се отнася до поведението на банките по отношение на техните клиенти се наблюдава, че оценката на банковите активи води до естествено забавяне на кредитния растеж, посочи Калин Христов. Той обърна внимание, че процесът носи и разход за банковата система, което логически ще се прехвърли върху цената на кредита. Подуправителят на БНБ обаче изтъкна, че като цяло до повишаване на цената на кредитния ресурс едва ли ще се стигне заради многото насрещни фактори, влияещи за поддържането на ниски лихви по кредитите.

"Оценката на качеството на активите трябва да бъде направена по такъв начин, че да добави стойност“, заяви Петър Андронов, председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските банки (АББ), коментирайки, че говоренето по темата трябва да бъде нормално. "Общият ни интерес е оценката да премине спокойно. Най-важното е тя да не попречи на икономическия растеж", каза той. "Повтарящото се упражнение не е, за да внася драми, а да внася стабилност. Ако не се направи обаче както трябва, ще внесе драми", каза още Андронов.

Какви се очаква да се случи след прегледа на банковите активи, какво е мнението на унгарския експерт Балаш Биро, който има поглед върху провеждането на такива оценки и дали ще се повишават кредитните стандарти четете в Expert.bg,

Автоматично ще даваме информация за банкови сметки на страни от ЕС

Банките ще са длъжни да предоставят финансова информация, включваща за номерата на банковите сметки, титулярите и наличните суми, на На...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com