Борисов уверява: Без шистовия газ, докато не е безопасно

28971
Борисов уверява: Без шистовия газ, докато не е безопасно
Снимка: БГНЕС

По темата за шистовия газ многократно сме заявявали, че има мораториум за проучването му до момента, в който се открие технология, която 100% да гарантира чистотата на технологията, тъй като тези находища, за които се говори са в най-плодородната част на България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в България, предаде Агенция "Фокус".

Припомняме, че още вчера от "Атака" поискаха Борисов да не поема ангажименти за шистовия газ със САЩ. Днес сутринта депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев обаче заяви, че проучването за конвенционален и за шистов газ се извършва по един и същ начин и че е редно да проучим какви залежи има на българска територия. Според някои учени става въпрос за до 700 млрд. куб. метра, заяви Андреев.

Борисов категоричен, че мораториумът за шистовия газ няма да се вдига

"Не" на падането на мораториума за добив на шистов газ, това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Същевременно...

"Що се касае до Westinghouse, има работна група и много ясно съм поискал помощ от Westinghouse да бъде инвеститор в този проект. Именно тази работна група ще продължи, включвайки и от тяхната "Тексим банк", която е банката на техния департамент, казано по-просто, медийно финансова икономическа система. Тя трябва да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или съответно да се дава гаранция, която би била за сметка на дълга. По тази тема ще се работи", подчерта Борисов.

Припомняме, че Westinghouse подписа акционерно споразумение за изграждане на новата мощност, но според всички политически приказки то не представлява окончателна договорка американската компания да поеме изцяло проекта. Буквално споразумението, което беше качено в интернет с куп скрити страници и пасажи, касае проектно дружество, създадено на 9 май, 2012 година, с цел да разработи, проектира, планира, получава разрешения, финансира, построи, експлоатира, ремонтира, изведе от експлоатация и демонтира един или повече ядрени реактори, които ще са разположени при Козлодуй, област Враца, България. Съгласно споразумението АЕЦ „Козлодуй” ЕАД взема 70% в проектното дружество, а американската компания – 30%.

"Трето, интерконекторът с Гърция да бъде изграден с европейски пари, което беше поето като ангажимент да ни съдействат от Европейската комисия. Освен това, запознах партньорите с нашата идея за газовия хъб на българо-турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи", каза още министър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика