Десетки милиони санкции по поръчките за АМ "Струма"

5033
Десетки милиони санкции по поръчките за АМ "Струма"
Снимка: ПЦ на АПИ

Финансови корекции на стойност почти 70 млн. лв. е наложил управляващият орган на Агенция „Пътна инфраструктура“ за договори, свързани с изграждането на автомагистрала „Струма“.  Процедурите са проведени от закритата на 15 април 2016 г. Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП), чиито права, задължения, активи и пасиви преминават към Пътната агенция. Общата безвъзмездна сума, предоставена от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за въпросната автомагистрала е 739 245 318 лв.

Санкцията с най-висока стойност – 37,5 млн. лв., е отменена с окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) от февруари месец 2023 г. Тя касае поръчката, възложена на ДЗЗД „АМ Струма 3.1“ с водещ партньор „Грома Холд“ – с. Бело поле, Благоевградско, чието участие в консорциума между 6 фирми е 99,95%. Договорът е на стойност 186 млн. лв. с ДДС.  

(В таблицата за финансови корекции на ИСУН 2020 една от корекциите е повторена)

Той е сключен в края на 2015 г., като участъкът с обща дължина 12,6 км от Благоевград до Крупник, с габарит 29 метра, е разделен на две отсечки. По него са подписвани поредица от споразумения, последното от които е отпреди 4 месеца и с него времето за завършване на обекта се удължава до 24-ти април 2024 година.

Другата голяма корекция – на стойност близо 27,6 млн. лв., е наложена на АПИ заради договора, подписан от НКСИП с консорциум „Струма-Лот 3.3“. Санкцията за него представлява 10% от безвъзмездната помощ от Европейския съюз - 275 631 576 лв. Самият договор е за сумата от почти 281 млн. лв. с ДДС.

За изпълнител на въпросния участък с дължина 23,6 км е избран през 2015 г. консорциум „Струма-Лот 3.3“ между фирмите „ГБС – Инфраструктурно строителство“ (40%), „Геострой“, „Главболгарстрой“ и „Пътстрой – 92“ – с по 20%.

На 30-ти май тази година Административният съд в София е потвърдил решението на управляващия орган за наложената санкция и следва дело пред висшата инстанция.

Третата съществена санкция за тази автомагистрала – за сумата от 3 млн. лв., е наложена на АПИ заради избора на изпълнител за строителството на участък с дължина близо 3 км, тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери.

Процедурата за тази част от „Струма“ е проведена от АПИ, която в началото на 2019 г. сключва договор с ДЗЗД „АМ Струма Тунел 2018“ между фирмите „Джи Пи груп“ АД, „Глобъл Кънстръкшън“ и „Виа план“ за сумата от 222 444 444 лв. с ДДС.

Административният съд в София е отменил санкцията на 27-ми април тази година. В момента делото е приключило във ВАС и предстои тези дни да излезе решение.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика