ЕК с мерки за по-малък внос от Украйна - иска да потуши фермерските протести

1269
ЕК с мерки за по-малък внос от Украйна - иска да потуши фермерските протести
Снимка: Getty Images

Европейската комисия предложи мерки за ограничаване на вноса на селскостопански продукти от Украйна и по-голяма гъвкавост по отношение на правилата за необработваемите земи.

Действията на ЕК са нов опит за потушаване на протестите на разгневените фермери във Франция, Германия, Белгия, Испания, Гърция и още редица държави от блока.

Още: Фермерските протести в Европа не спират

Решението

Еврокомисията заяви, цитирана и от БГНЕС, че ще удължи суспендирането на вносните мита върху украинския износ с още една година - до юни 2025 г. Първоначално те бяха спрени през 2022 г., за да се подпомогне икономиката на Украйна след нахлуването на Русия.

Френските, белгийските и други европейски земеделски стопани организираха десетки блокади на магистрали и на пътища, за да окажат натиск върху правителствата да облекчат правилата за опазване на околната среда и да им помогнат да се защитят от нарастващите разходи и евтиния внос.

Още: В помощ на фермерите: Франция затяга проверките в супермаркетите

Още мерки - опазване на околната среда

Европейската комисия предлага на земеделските стопани от ЕС да се възползват от изключения от правилата на Общата селскостопанска политика, които ги задължават да поддържат определени площи непродуктивни. Предложението на Комисията, изпратено днес на държавите членки, е първият конкретен политически отговор на опасенията на земеделските стопани относно доходите им.

За да получат полагащото им се подпомагане, земеделските стопани трябва да спазват разширен набор от девет стандарта, благоприятни за околната среда и климата. Този принцип на обвързаност с условия се прилага за близо 90% от използваната земеделска площ в ЕС и играе важна роля за интегрирането на устойчивите земеделски практики. Този набор от основни стандарти се нарича "добри земеделски и екологични условия", става ясно от предложенията на ЕК.

Още: Фермери плашат да блокират Солун, недоволството расте (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Стандартът изисква отделянето на минимален дял от обработваемата земя за непродуктивни площи или характеристики. Последните обикновено се отнасят до угари, но също така и до характеристики като жив плет или дървета. Стопанствата с по-малко от 10 хектара обработваема земя обикновено са освободени от това задължение. Днес Комисията дава възможност на всички земеделски стопани в ЕС да бъдат освободени от това изискване и да продължат да отговарят на условията за получаване на основните директни плащания.

Вместо да държат земята под угар или непродуктивна на 4% от обработваемата си площ, земеделските стопани от ЕС, които отглеждат азотфиксиращи култури (като леща и грах) и/или междинни култури на 7% от обработваемата си земя, ще се считат за отговарящи на изискването.

Още: Испанските фермери се присъединяват към европейските протести

Междинните култури са растения, които растат между две основни култури. Те могат да служат като фураж за животните или като зелен тор. Използването на азотфиксиращи култури и междинни култури носи редица екологични ползи за здравето на почвата, включително за почвеното биоразнообразие и за ограничаване на отмиването на хранителни вещества. Тези култури трябва да се отглеждат без препарати за растителна защита.

"Земеделските стопани са гръбнакът на продоволствената сигурност на ЕС и сърцето на нашите селски райони", обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Още: И италианските фермери на протест

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика