Газ, горива, ядрено гориво - бившият енергиен министър разби сегашния точка по точка

11009
Газ, горива, ядрено гориво - бившият енергиен министър разби сегашния точка по точка
Снимка: БГНЕС

"Газпром" не е отговорила към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Това съждение на служебният енергиен министър Росен Христов от поредното му интервю пред предаването "Защо, г-н министър" на bTV е достатъчно, за да привлече внимание.

Предшественикът на Христов – Александър Николов, обаче прави далеч по-сериозен разбор на казаното в интервюто. Специално за изказването за "Газпром" той иронизира така: "Те не отговаряли, ама останалите в пазара не знаели. Сериозно ли?! Те сигурно не знаят въобще за политиката на Русия към Европа… вероятно за тях е и новина войната в Украйна". Разборът е крайно специализиран, затова Actualno.com посочва най-важните акценти.

Газът

Александър Николов обвинява Христов в грозна лъжа заради твърдението му, че като дошло на власт сегашното служебно правителство, нямало газ и за месец напред. "Булгаргаз" имаше всички договорени и заявени необходими количества до края на м. септември. В "Булгаргаз" присъстваше и офертата за 7 танкера, както и две решения за първо карго за м. октомври. Тоест, имаше достатъчно гъвкавост и количества до края на мандата на служебен кабинет, като от тях се изискваше да съставят решения за тези след тях, като се възползват от предвидимо спадащите цени в следващите месеци. Защо са предвидимо спадащи - просто. Рецесия и драстично увеличени количества на втечнен газ изпращан към Европа", е обяснението на бившия енергиен министър.

Отделно Николов прави и известни сметки спрямо цената на газа на нидерландски хъб TTF в различни времеви периоди. Според обзора му – август цената в Нидерландия стига връх от 349 евро на мегаватчас, но в България "Булгаргаз" предлага 354 лева т.е. двойно по-евтино. Октомври – цената на TTF 198 евро, "Булгаргаз" дава цена от почти 234 лв. т.е. вече не е двойно по-евтино – защо ("когато гуруто оправя хаоса")? А от 1 октомври вече идва цялото договорено количество газ от Азербайджан (1 млрд. куб. метра) и на цена, която не е борсова, а значително по-ниска. В края на октомври на TTF вече имаше цени и от 95 евро (доставка за ноември), но "Булгаргаз" предлага цена за следващия месец от 130 лв. "Отново в микса има 30%, които са на цени приблизително три пъти под борсовите. Уникална оптимизация", заявява Николов.

Горивата

Николов буквално съсипва Христов относно забраната за износ на горива, произведени от руски петрол в "Лукойл Нефтохим". Христов застъпи тезата, че имало износ на горива за трети страни и ако се наложи забрана, щели да си седят в България, да пълнят складовете и "Лукойл" да спре производство, защото няма да има къде да складира. Отговорът на Николов: "Значи, ако произведеното в България остава за България, то за България няма да има нищо. Всъщност, ако няма контрол това, което се произвежда с руски петрол да остава в България е нарушена дерогацията от ЕК".

ЕК: България е с изключение от санкциите срещу руския петрол, за да се снабдява, а не да препродава

Темата "АЕЦ Козлодуй"

Бившият енергиен министър е категоричен, че диверсифициране на доставки за ядрено гориво може да има чак 2028 година, ако "Фраматом" станат изпълнител. Той твърди, че в Прага компанията е казала, че може да достави тестови касети през 2024 година. "Така, значи ако доставят тестови 2024 и имаме сертификация най-бързо до 2026-та… България ще се "диверсифицира" някъде около 2028-ма година. Браво на Министъра, аплаузи, моля!", е заключението.

Специално внимание Николов обръща на това каква е собствеността на "Фраматом" (възможен доставчик на ядрено гориво) и категорично заключва, че чрез служебното правителство Русия се мъчи да спре "Уестингхаус" да не стане доставчик за ядрено гориво за АЕЦ-а. Николов буквално се подиграва и, че "Фраматом" взема всичко от Русия, но България нямало да финансира Русия като работи с "Фраматом". Показателно е какво казва Николов за професионалния живот на Христов: "Как пък все така теми с "руска" хронология станаха "политизирани"?! То не беше "Газпром", не беше "Лукойл", не беше "Твел". Дали пък няма нещо общо с … "корпоративна история"?! Докога, сър?". Бившият енергиен министър заявява и, че въпросът с диверсификацията на доставките на ядрено гориво не е обсъждан с президента Румен Радев преди идването на настоящето служебно правителство.

За АЕЦ Козлодуй Николов пита и каква е аварията, наложила спирането на Шести блок и има ли вътрешен контролиращ екип.

Енергийният пазар

Николов е категоричен, че ние не сме свързани с ЕС, а ефективно с Южна Европа посредством Гърция и Италия, както и до Унгария. Пазарът обаче "зависи от огромното количество вътрешно предлагане и начин на управление на дружествата под БЕХ. Когато не можеш да си управляваш собствения двор - виновни са ЕС".

Николов пита Христов и как така професионалната среда не била готова да обсъжда вариант две тарифи за тока. Имаше и продължава да има много въпроси, подчерта той.

Пълният разбор на Николов по интервюто на Христов – ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика