Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

19 май 2024, 18:54 часа • 4712 прочитания

"Ако ме питате за лично, професионално мнение, аз съм скептик, че в рамките на този месец „Газпром“ ще удовлетворят доброволно искането на „Булгаргаз“. Така че отиваме към арбитраж в Париж". Това заяви пред bTV служебният енергиен министър Владимир Малинов, след като българският газов оператор обяви намерението си да съди руския енергиен гигант.

Още: Енергийната система на България е на кръстопът: Говори министърът на енергетиката Владимир Малинов

Съд за "Газпром"

Преди три дни Малинов съобщи, че "Булгаргаз" ще съди руската компания "Газпром Експорт" за 400 млн. евро заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. Новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решението и ще претендира за претърпени вреди.

Още: Ново 20: Енергийният министър разкри с колко ще поскъпне токът от 1 юли

"Газпром" спря доставките в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната на Владимир Путин в Украйна. На "Газпром експорт" е даден срок от 1 месец да уреди доброволно претенцията. Ако не бъде постигнато съгласие, ще бъде заведено арбитражно дело в Париж.

Още: Гърция съди "Газпром" за високи цени

"По-добре късно, отколкото никога", каза днес Малинов. "Няколко са ценообразуващите елементи: разликите в пазарните нива между това, което щяхме да ползваме от "Газпром", и заместващата енергия, която сме осигурили; допълнителни разходи за резервиране на капацитети, които "Булгаргаз" е трябвало да понесе заради решението за спиране на газа от "Газпром"", посочи той.

И обясни, че този 1 месец, който е даден на "Газпром" да удовлетвори иска доброволно, е съгласно договорните условия между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“.

Още: Енергийният министър отива в САЩ заради АЕЦ "Козлодуй"

Може ли контрактът с "Боташ" да се предоговори?

Снимка: Подписването на договора с "Боташ", БГНЕС

Служебният министър изрази мнение, че 13-годишният договор с турския оператор "Боташ" може да се използва така, че да доведе до печалби за България. Вече е ясно, че контрактът, сключен от предходния служебен министър Росен Христов, води до това страната ни да плаща по 1 милион лева на ден за газ, независимо дали може да го използва, или не: Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Народното събрание задължи Малинов да работи по предоговаряне с турската страна и той вече организира среща с колегата си от южната ни съседка. "Изложих позиция, че при този пазар тези условия трябва да бъдат предоговорени. Турция разбира ситуацията. Беше възложено на „Боташ“ и на „Булгаргаз“ да започнат сериозни разговори и преговори. Но това не значи, че трябва да ги чакаме да приключат. Първата стъпка е търгът за доставка на втечнен природен газ през Турция за юни. 13 международни компании проявиха интерес, 10 подадоха оферти и „Боташ“ предостави най-добрата оферта като цена и начин на плащане", заяви Малинов.

Попитан може ли да се намалят загубите на България, той отвърна, че се надява след 2025 г. да стане така, че договорът да е изгоден за нас и да спечелим от него. "Моето лично мнение е, че от 1 януари 2025 г. по газопреносната инфраструктура на България, включително входовете от Гърция и Турция, ще има сериозен интерес и утилизация", каза министърът, като посочи за пример изграждането на Вертикалния газов коридор.

Още: Служебното правителство ускорява проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес