Гроздето тази есен ще е по-скъпо

20981
Гроздето тази есен ще е по-скъпо
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Не бих казал, че се очаква труден пазар на плодовете. По-скоро ще е проблемна ситуацията при гроздето. Гроздето се маносва от честите валежи и най-вероятно гроздето тази есен ще бъде скъпо. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Аргир Живондов, земеделски производител и член на Пловдивската земеделска камара и на Националното сдружение на производителите на овощен и посадъчен материал.

„Вече има развити болести по овощните дървета – брашнеста мана, струпясване, цилиндроспориоза, изобщо гъбни болести в следствие на обилните дъждове”, обясни проф. Живондов. „Прасковите са засегнати от брашнеста мана по прасковата, черешите са засегнати от цилиндроспориоза, на която се казва още бяла ръжда. Ябълките са засегнати от струпясване и брашнеста мана, при крушите има струпясване. Това са основните проблеми към момента”, обясни проф. Живондов.

500-годишна лоза расте в двора на манастир край пазарджишко село

500-годишна лоза расте в манастира „Св. Св. Петър и Павел” край пазарджишкото село Паталеница. Тя е най-старата на Балканск...

Той посочи, че не може да се говори точно за недостатъчна продукция. „По-скоро ако не се опазят сега овошките, а то не е трудно и сложно да се опазят, ще говорим за некачествена продукция, а не по-слаба. Трябва една перфектна растителна защита, специалисти, който да преценят на момента градините или собствениците трябва да показват засегнати клонки и листа на специалистите. Тогава те ще им препоръчат и назначат лечения с препарати”, обясни той. Професор Живондов допълни, че в момента се прибират кайсиите и ранните сортове праскови.

„В момента е разгарът на сезона на кайсиите. Приключва сезонът на черешите в Кюстендил, дообират се последните, тъй като там зреят по-късно. В Тракийската низина сезонът на черешите приключи преди две седмици”, каза още проф. Живондов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика