Икономист: Наложително е да изтеглим нов заем

19458
Икономист: Наложително е да изтеглим нов заем
Снимка: Thinkstock

Тегленето на нов външен дългсе налага заради падежа на заема в края на 2015 г. Основният проблем не е самият заем, а високите бюджетни дефицити, които държавата трупва през последните години. Това заяви икономистът Петър Ганев по повод предложението за нов дълг от 16 млрд.лв., предаде "Фокус".

„Всяка година от 2009 насам ние сме на минус. Миналата година „изпуснахме“ бюджета много сериозно, защото дефицитът скочи двойно и на практика натрупахме 3 млрд. лева само за 2014 година. Тази година също сме гласували много голям дефицит. Интересно е как политиците гласуват тези дефицити с лека ръка, а след това поемането на дългове заради тях се превръща в основна тема за дебати. Темата е важна за хората, но политиците не я дебатират честно”, каза още експертът.

Отложиха гласуването на заема от 16 млрд. лв.

Депутатите отложиха разглеждането на спорната ратификация за нов външен заем за 16 млрд. лева, предаде „Фокус”. Процедурно...

Ганев коментира, че разумното решение е необходимите заеми да се вземат година за година, тъй като ратификацията ще съвпада с разчетите на бюджета. Според икономиста България се намира в ситуация, в която трябва да излезе на международните капиталови пазари, за да може да финансира падежа на дълга, който има.

Припомняме, че днес, по предложение на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, депутатите отложиха гласуването на дълга от 16 млрд.лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика