Отложиха гласуването на заема от 16 млрд. лв.

21985
Отложиха гласуването на заема от 16 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Депутатите отложиха разглеждането на спорната ратификация за нов външен заем за 16 млрд. лева, предаде „Фокус”.

Процедурното предложение бе отправено от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Предлагам да се спре с първосигналното тълкуване, докато имаме възможност да получим становищата”, обясни той.

Миков: Новият заем противоречи на закона

Освен че не е необходим новият заем от 16 млрд. лв., начинът по който се взема, противоречи на закона, каза в сутрешния блок на БНТ лид...

В изказване на обратно становище Георги Кадиев от БСП призова за продължаване на дебатите, тъй като в момента според него се извършва покупка и продажба на цели парламентарни групи. „Няма нужда от цяла седмица да ви купят. За 16 млрд. лева по една минута на милиард, трябва да гласуват срещу него, защото тези дългове ще ги плащат и нови деца”, посочи Кадиев, визирайки вчерашните срещи на финансовия министър Владислав Горанов с коалиционните партньори. „Ако трябва, ще се ходи на избори, по-добре така”, заключи той.

Предложението бе прието със 115 гласа „за”, 59 „против” и двама въздържали се и подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ.

При обявяване на гласуването, депутатите от левицата започнаха да скандират „оставка”, а председателя на парламента Цецка Цачева ги призова да напишат писмо с техните оставки и да ги входират в Народното събрание.

В процедура по прегласуване депутата от ДПС Йордан Цонев коментира, че от парламентарната група са се запознали със становищата на вносителите, въпреки че не са провели среща с министъра на финансите. „1 минута не ни е отделил министъра на финансите и имаме становище. Г-н Симеонов, един политик трябва и да чете, не само да говори глупости”, каза още Йордан Цонев.

Преди това, работният ден на НС започна с флашмоб пред вратите на пленарната зала от страна на "Атака", предаде БГНЕС.

На всеки един от входовете към залата депутати от "Атака" застанаха с плакати "Стоп! Не влизайте" и призив към колегите им да не се регистрират днес в зала, за да не бъде налице кворум за дебатите и гласуването по новия заем на стойност 16 млрд. лева.

Малко по-рано в кулоарите на Народното събрание от "Атака" дадоха брифинг за медиите. Ако всички не влязат, няма да има кворум, каза лидерът на партията Волен Сидеров и припомни, че такава практика вече е била прилагана в други парламенти и е напълно допустима.

"Тази ратификация е неприемлива за нас, за нас това е престъпление", каза Сидеров, като показа пред медиите един от плакатите, с които неговите колеги застанаха на входовете на залата: "Колеги, стоп! Не влизайте в залата, не правете кворум, така престъпният военен заем няма да мине. Не ставайте златен пръст на колониалния режим".

За намека на Бойко Борисов за оставка и твърдението на премиера, че ако не се приеме заемът, може да дойде друг, който може да осигури 6 млрд. евро, Сидеров коментира така: "Ако ми отстъпи мястото си не 6, а 66 милиарда ще осигуря на България".

Симеонов бесен: Ние не сме машина за гласуване

Патриотичния фронт не сме коалиционни партньори и не сме машина за гласуване, за да ни плашат, че ще се види кой кой е. Имаме страшно м...

Въпреки "блокадата" на входовете на залата, останалите депутати не възприеха призива на "Атака" и се регистрираха за начало на заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com