На ниво комисия за банковата тайна - предложение да се не се казва личното финансово състояние

9405
На ниво комисия за банковата тайна - предложение да се не се казва личното финансово състояние
Снимка: БГНЕС

При обсъждането на първо гласуване на измененията в Закона за кредитните институции в правна комисия на НС "за" гласуваха всички 11 депутати, участвали в заседанието, предаде БГНЕС.

Законопроектът, който предвижда разкриване на банковата тайна за банка в несъстоятелност мина на първо четене с пълно единодушие през правна комисия, но бяха изказани и бележки. За промените се изказа депутатът от левицата Филип Попов, той посочи, че те са за публичност и прозрачност. Според него целят единствено прозрачност и да стане обществено достояние цялата сага около КТБ.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който е депутат от ГЕРБ, заяви, че "временната комисия малко се увлече да отъждествява банковата тайна с класифицираната информация". Той посочи, че класифицираната информация пази държавния ред и нарушението й води до наказателна отговорност, банковата тайна защитава информация на конкретни лица и на конкретни субекти, да кажем банките. Кирилов говори за непоследователност и посочи, че тя се вижда и в текст, според който сведенията се дават в 7-дневен срок от получаване на искането при спазване на Закона за защита на личните данни. Той попита как ще се случи това като добави, че данните за икономическото финансово състояние на личността също са лични и не могат да се разгласяват. Кирилов каза, че ще предложи този текст да отпадне на второ четене.

Филип Попов заяви, че целта на този законопроект е изчистване на мъглата и мътилката около казуса КТБ и къде са отишли тези милиарди, за да се спре с всякакви спекулации и да се разбере пред обществото какво се е случило в КТБ. Десислава Атанасова, която е зам.-председател на правната комисия и ръководи и временната комисия за КТБ обясни, че тя например може би между първо и второ четене ще предложи да има автоматизъм при обявяването на сведенията.

Законопроектът за банковата тайна в КТБ е на практика готов

В рамките на днешния ден или най-късно до утре, 3 юни, депутатите от Временната комисия за проверка на обстоятелствата около случая с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика