Няма да успеем да уплътним дефицита до края на годината, заяви Горанов

4349
Няма да успеем да уплътним дефицита до края на годината, заяви Горанов
Снимка: БГНЕС

До края на годината няма да успеем да уплътним дефицита, който сме предложили. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на НСТС.

"Последните дни на месец октомври показват, че и той ще приключи с минимално превишение на приходите над разходите. Трябва да достигнем дефицита, който сме предложили от 3,3%. Няма да успеем да уплътним този дефицит до края на годината", заяви Горанов. По думите му правителството е преценило, че е по-добре да създаде предпоставки европейските програми да могат да бъдат приключени, цитиран от "Фокус".

Горанов: Важно е да спрем да трупаме дългове

"Бюджетът за 2016 г. ще бъде внесен в края на октомври, приоритетите ми са инвестиции в човешки капитал, което е образованието и инфрас...

"Наблюдава се увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет. Предлагаме дефицит в размер на 3,1% предвид заложения първоначален в размер на 3 %. Това е най-консервативната прогноза - най-лошият сценарий", заяви Горанов. Той посочи, че ревизираната цел за 2016 г. е в размер на 2% от БВП.

"Предлагаме в следващата година да се опитаме да се справим с дефицит от 2% в консолидираната фискална програма. Стъпката на консолидация, която се предлага за следващите две години е 1,4/100 дефицит от БВП и 1/100 от БВП дефицит за 2018 г.", каза още министърът на финансите. Според него прогнозата е приходите да нараснат с 33 млрд. лева към 2016 г. и с 36,27 млрд. лв. към 2018 г., а разходи 34,7 млрд. лв. за следващите две години, като намаляват с 400 млн. лв.

Tой отбеляза, че една от причините за генерирането на допълнителен дефицит са допълнителните разходи по бюджетите на общините, свързани с програмния период и изборния цикъл, в който местните власти се намират. "Необходими са промени в приходната част, които да отразят реални оценки", добави Горанов.

Какво още каза Горанов, както и какви бяха реакциите в парламента по повод актуализацията на бюджета, прочетете в Expert.bg.

Парите за здраве свършват предварително, дефицитът в НЗОК ще бъде поне 70 млн. лева

И тази година парите за здраве свършват предварително. Според най-оптимистичните прогнози дефицитът в Касата ще бъде поне 70 милиона ле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика