Новият енергиен министър се притесни от липсата на по-евтин азерски газ и от ТЕЦ-а на Доган

8853
Новият енергиен министър се притесни от липсата на по-евтин азерски газ и от ТЕЦ-а на Доган
Снимка: iStock

Меко казано притеснително. Доста притеснително. Тези изрази използва новият министър на енергетиката Александър Николов по отношение доставките на по-евтин газ от Азербайджан и това, че ТЕЦ Варна е вторият най-голям длъжник на "Булгаргаз".

Николов беше категоричен, че не се използва възможността да идва максимално количество газ от Азербайджан за България в рамките на постигнатата договореност по времето на Бойко Борисов. Всъщност, годишно сега внасяме само 35% от възможното – ПОДРОБНОСТИ!

Според Николов, от "Булгаргаз" обяснили, че няма сигурни маршрути през Гърция, тъй като интерконекторът с България още не е готов. Оценката на екипа на Николов обаче е, че това не е така – посочен беше маршрутът през Сидерокастро. И през гръцката, и през турската граница може да има по-големи доставки на газ от Азербайджан - водят се преговори на най-високо ниво и от премиера Кирил Петков, и от вицепремиера Асен Василев, добави енергийният министър. Само че в официална позиция на "Булгаргаз" каза следното на 27.10.21: "(..) от 31.12.2020 г. „Булгаргаз“ ЕАД внася максимално възможните количества азерски природен газ, които достигат до България по временен маршрут, при възможно най-добро съобразяване с изискванията за сигурност на доставките. (...) Неверните твърдения относно възможностите „Булгаргаз“ ЕАД да внася пълния обем природен газ по алтернативни маршрути, внушенията, че българското дружество свободно може да избира кога и къде да получава газа, както и абсолютно безпочвените обвинения за „реекспорт на евтин азерски газ“ и за наличие на възможност за виртуални сделки (суапови сделки), говорят за некомпетентност и за неразбиране на бизнеса с природен газ".

ЕК подготвя отказ от природния газ и тотална промяна в начина ни на отопление

Редица предложения за законодателна промяна в областта на енергетиката представи Европейската комисия. Ако те бъдат приети, то след по-...

Що се отнася до ТЕЦ "Варна", по думите на Николов централата на Ахмед Доган дължи на "Булгаргаз" 36 млн. лева към днешна дата. Според бившия транспортен министър Данаил Папазов, който беше част от сделката за предприятието, дължимото от ТЕЦ-а обаче е 24 млн. лв. – ПОДРОБНОСТИ!

Енергийният министър обърна внимание и на "Топлофикация София". Той изрично показа недоволство, че КПД-то на дружеството е много ниско и изрази недоумение какви са причините, след като компанията работи на толкова голям пазар като София.

Няма каквато и да е причина ТЕЦ "Марица Изток 2" да подпомага спортна или друг тип социална дейност, особено когато финансовите резултати не го позволяват, коментира Николов и друга гореща тема. Той говори за "Берое". Ако ще продължава такова нещо, първо трябва координация със спортното министерство, посочи Николов. Той подчерта – българското население не е длъжно да прави такова нещо чрез държавни пари, защото можело да има социално напрежение, ако футболният клуб не е подпомаган. Ще бъдат следвани стъпките това да бъде прекратено, обеща той.

Още: Помощите от държавата заради скъпия ток стават различни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика