Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помощите от държавата заради скъпия ток стават различни

21 декември 2021, 13:46 часа • 6377 прочитания

За 4 месеца напред т.е. до края на март 2022 година ще бъде отделен общ ресурс от над 1,5 млрд. лева държавна помощ заради високите пазарни цени на тока. Това стана ясно от пресконференция на министъра на енергетиката Александър Николов.

От думите на Николов стана ясно, че помощта ще отиде в няколко направления:

1. За бизнеса - става въпрос за предприятията, които купуват ток на борсата. За да получат такива предприятия помощ, те трябва да са купували ток за над 185.59 лв. за мегаватчас. Помощта се изчислява така - 75% от разликата между средната цена на борсата за даден месец и 185.59 лв. за мегаватчас. Т.е., ако средната месечна борсова цена е 250 лв. за мегаватчас, то помощта е 75% от (250 - 185 = 65 лв). Помощта обаче не може да надвишава 30% от реалната средномесечна цена на борсата. Общо държавата очаква над 900 млн. лева помощ в това направление. Досега се даваха по 110 лв. на мегаватчас.

2. За ЕРП-тата и държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) (мрежовите оператори - 350 млн. лв. Идеята е по време на мораториума да не трупат допълнително загуби - обяснение за проблема със загубите ТУК!

3. 200 млн. лева за потребители на природен газ на регулиран пазар т.е. това са крайни снабдители и топлофикациите.

Общо държавната помощ ще е около 1,5 млрд. лева, като пари ще се дават първо от Фонд "Сигурност" за енергетиката. Но между 700 млн. лева и 1 млрд. лева ще дойдат от държавния бюджет - само че след детайлна проверка за всяко искане и след нотификация към ЕК, т.е. трябва позволение и от Брюксел, за да няма проблем с непозволена държавна помощ. "При определянето на компенсациите средствата от държавния бюджет ще бъдат последното използвано перо, до което ще се прибягва едва след използване на всички останали възможни варианти", каза Николов.

Министър Николов обяви, че консумацията на ток у нас отчита ръст от 15% за последната година, докато производството нараства с около 4%. Като цяло това е добър показател за ръста на БВП, посочи той.

Министърът отбеляза, че в цяла Европа има криза с цените на електроенергията и не можем да очакваме България като член на единния европейски пазар да поддържа значително по-ниски цени. Въпреки това за декември месец единствената държава с по-ниска цена от тока от нас е Полша, което се обяснява основно с енергийния микс там и факта, че 72% от електропроизводството ѝ зависи от въглищата.

Още: Новият енергиен министър се притесни от липсата на по-евтин азерски газ и от ТЕЦ-а на Доган

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес