Олиото скочи със 17% за година

5255
Олиото скочи със 17% за година

Цената на слънчогледовото олио в бутилки по 1 л без ДДС е скочила най-много за една година - с 16,5%. В началото на миналата годината цената на едро е била 1,99 лв. за бутилка, а сега е 2,32 лв., сочат данните на Софийската стокова борса. Захарта е поевтиняла със 17% на борсата в Лондон през миналата година, а в България цената на бялата рафинирана захар в пакети по 1 кг е паднала само с 6% от 1,80 лв. до 1,70 лв., предаде Стандарт нюз.

Цената на брашното на борсата се е повишила с 15% в рамките на годината.

Хлябът ни най-евтин в Европа

Хлябът в България е най-евтин от всички 27 държави в ЕС и останалите държави около България, които не са членове на ЕС. Това каза в Пло...

"Прави впечатление, че седмици наред и двата типа брашно, предлагани на борсата, държаха изключително атрактивни цени, но въпреки това купувачи нямаше. В същото време хлебарите се оплакваха от високите цени на брашната по страната. Отново се налага изводът, че в продуктовата верига "зърно-брашно-хляб" голяма част от пазарните субекти работят в "сивия" сектор на икономиката", пишат в отчета си специалистите от стоковата борса.

От борсата коментират, че обезличаването на малкия и средния бизнес, спадът във вътрешното потребление, застоят в преките чужди инвестиции в страната, забавянето на износа, увеличаването на безработицата и нарастването на взаимната задлъжнялост вещаят трудни моменти за българската икономика и през тази година. Според експертите е необходимо да се съживи и подкрепи предприемаческият дух на българина.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика